Universiteit Leuven ontslaat evangeliserende wetenschapper

Fragment uit een filmpje op Pauwels' website. Beeld
Fragment uit een filmpje op Pauwels' website.

Overdag deed hij onderzoek naar immigratie, in zijn vrije uren verkondigde Fernando Pauwels zijn geloof in Jezus. Een onzalige combinatie, vond de KU Leuven. De wetenschappelijk medewerker is ontslagen.

Op zijn website Power Through Love geeft Pauwels lessen in discipelschap en vertelt hij onder meer dat hij in 2003 Jezus ontmoette in een grot in Frankrijk. Ook doceert hij over gebedsgenezing.

Er zijn geen aanwijzingen dat Pauwels geloof invloed heeft gehad op zijn academische functioneren, vertelt rector Mark Waer in De Morgen. Maar de 'uitgesproken en extreme religieuze opvattingen die hij verkondigt op zijn website' brengen zijn wetenschappelijke geloofwaardigheid volgens Waer wel in het gedrang.

'Nooit problemen gehad'
Zijn contract bij het universitaire Onderzoeksinstituut voor Arbeid en Samenleving, dat nog loopt tot eind januari, is niet verlengd. Vorige maand kreeg hij te horen dat hij ook de komende maanden niet meer welkom is.

Geloofsdiscriminatie, vindt Pauwels. 'Ik had nooit gedacht dat dit mogelijk was aan een katholieke universiteit.' Volgens de website van de universiteit was hij betrokken bij enkele tientallen publicaties.

Pauwels zou elf jaar zonder problemen voor het instituut hebben gewerkt en nooit klachten hebben gehad. Zijn evaluaties en functioneringsgesprekken 'waren altijd positief', zijn geloof en zijn onderzoek hield hij naar eigen zeggen 'strikt gescheiden'.

Klacht ingediend
De ontslagen wetenschapper heeft een klacht ingediend bij het centrum voor gelijkheid van kansen en racismebestrijding en zinspeelt op een rechtszaak. Of juridische strijd zin heeft is nog niet duidelijk. De universiteit zou mogelijk moeten aantonen dat zijn geloof op de werkvloer voor problemen heeft gezorgd.

Geloof is in principe niet bezwaarlijk, reageert rector Waer in De Standaard. Maar: 'Maar wie zijn geloof boven gevestigde wetenschappelijke inzichten plaatst, is een gevaar voor zijn omgeving en hoort hier niet thuis. Zelfs als zijn werk goed is.'

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden