Universiteit Almere

Met een propedeusejaar in Almere hopen de Universiteit van Amsterdam (UvA) en de Hogeschool van Amsterdam (HvA) meer studenten uit Flevoland binnen te halen. Het is de bedoeling dat de studenten uit de polderprovincie daarna in Amsterdam verder studeren.

In september gaat in Almere eerst een nieuw ontwikkeld propedeusejaar 'samenleving en gedrag' van start. Dat is een mix van sociaal-culturele wetenschappen, politicologie en onderwijskunde. Almere investeert 18 miljoen gulden in de universitaire dependance.

De gemeente rekent de komende jaren op enkele duizenden studenten en garandeert elke nieuwe student een woning. Het stadsbestuur overweegt behalve nieuwbouw voor de opleiding naast het stadhuis in Almere Stad ook een gloednieuwe campus te bouwen. Behalve een sociaalwetenschappelijk eerste jaar komt ook het praktijkcentrum voor tandheelkunde-studenten, Acta, in Almere. Daar moeten ongeveer vijftig ouderejaarsstudenten praktijkervaring opdoen.

Hoger beroepsonderwijs was er in Almere al langer. Sinds 1998 heeft de hogeschool van Amsterdam er een communicatieopleiding. In 2001 komt daar het propedeusejaar van de pabo bij. Er zijn plannen om er in de toekomst nog meer opleidingen te starten. Ook de universiteit sluit niet uit dat ze de komende jaren haar activiteiten in Almere uitbreidt.

Een dependance van een universiteit in een andere plaats vestigen, is op zich niet nieuw. De Universiteit Twente verzorgt sinds 12 jaar een technische propedeuse in Leeuwarden. Die trekt jaarlijks ongeveer 50 Friese eerstejaars, aanzienlijk minder dan de ambities van de Amsterdamse universiteit in Almere.

Vorig jaar maart ging ook in Den Haag een universitaire opleiding van start, een project van de Leidse universiteit. De gemeente Den Haag steekt daar beduidend minder geld in dan de achttien miljoen die Almere overheeft voor een universitaire opleiding binnen de gemeentegrenzen: drie ton. De Eindhovense TU en de Maastrichtse universiteit hebben vergelijkbare plannen met Venlo.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden