Universele zapdoos

Niet zo lang geleden werd er in dit blad melding gemaakt van een nieuwe rage onder kinderen, het 'zappen' op andermans televisietoestel. Bij deze hedendaagse variant van belletje trekken wordt gebruik gemaakt van de afstandsbediening van het toestel thuis om de tv van de buren aan te zetten als deze er niet zijn, of uit te doen als ze net geboeid zitten te kijken.

Gelukkig is de kans om door zo'n zapper te worden verrast niet groot, want de afstandsbediening is een zeer toegewijd apparaat en werkt alleen maar bij het type toestel waar het bijgeleverd is. Deze extreme toewijding is noodzakelijk, anders worden zenderkeuze, geluidsvolume en kleurinstelling afhankelijk van het toeval. Want behalve de televisie, zijn ook de videorecorder, platenspeler, radio, cassette-deck en CD-speler voorzien van een afstandsbediening en het is zeker niet de bedoeling dat de tv op Duitsland 3 springt als er een cassette teruggespoeld moet worden. Zelfs een afstandsbediening voor alleen tv's is niet aan te bevelen, want het moet mogelijk blijven om meer televisies in een ruimte onafhankelijk van elkaar te bedienen, bijvoorbeeld in de winkel waar ze worden verkocht.

Een nadeel van deze diversiteit is dat het aantal afstandsbedieningen in huis aardig kan oplopen. Erg onhandig, zeker als je het vergelijkt met de telefoon: het is niet nodig om voor iedere persoon die gebeld moet kunnen worden een apart toestel te hebben. Het ligt dus erg voor de hand om al die verschillende apparaten te vervangen door een universele afstandsbediening. Dat zal ook een hoop kunststof uitsparen.

Voor het onderbrengen van verschillende afstandsbedieners in een behuizing zijn er twee systemen op de markt. Met de programmeerbare afstandsbediening kunnen de infra-rode lichtsignalen van elke gewone afstandsbediening worden ingelezen en die van een aantal tegelijk worden opgeslagen en gereproduceerd. Het nadeel van dit systeem is dat het signaal van iedere toets apart moet worden ingelezen en dat daarbij de oude afstandsbediening moet worden gebruikt.

Een heel andere benadering is gekozen door het Amerikaanse Infrared Research Labs. Inc., met de Sole Control 500E. Met dit apparaat kunnen eveneens meer apparaten worden bediend, maar er hoeft niets te worden ingeprogrammeerd, want dat heeft de fabriek al gedaan. De Sole Control bevat een micro-chip waarin de stuursignalen van ruim 3000 afstandsbedieners zijn opgeslagen. Het kiezen van het juiste type afstandsbediening gaat vrij eenvoudig. Bij het apparaat wordt een gidsje meegeleverd waarin alle opgeslagen merken en modellen op alfabetische volgorde staan, met daarachter een code van vier cijfers. Het instellen van het apparaat is net zo eenvoudig als het zoeken van een nummer in de telefoongids en het intoetsen van dat nummer.

Het voordeel van dit systeem is dat er geen oude afstandsbediening noodzakelijk is voor de instelling. Een ander groot voordeel is dat alle functies van apparaten kunnen worden benut. Dit is bij de programmeerbare afstandsbediening niet altijd het geval, doordat de fabrikant zijn meeste aandacht heeft besteed aan het opnamesysteem voor de lichtsignalen. Omdat de afstandsbedieners die het moet vervangen niet zijn bestudeerd, is er een schatting gemaakt van het aantal benodigde knoppen. Als deze schatting te laag is, kan het voorkomen dat niet alle mogelijkheden kunnen worden opgeslagen en benut. Doordat Infrared alle opgeslagen typen en merken heeft moeten analyseren voor het inprogrammeren op de chip, was het benodigde aantal toetsen bekend. Dus alle functies doen het.

Het systeem is vrij gemakkelijk in het gebruik. Ik heb het zelf kunnen testen en het instellen gaat inderdaad snel en zonder moeite. Naast de lijst met codenummers bevat de gids nog tabellen waarin voor ieder type is weergegeven welke functies er onder welke toetsen zitten. Bij mijn eigen type, de FB 110 EX van Telefunken, trof ik tot mijn schrik een geheel lege kolom aan, maar na enig proberen bleek ik mijn televisie volledig met de Sole te kunnen bedienen. Zelfs alle teletekstfuncties konden worden benut.

Niet bekend

Voor 199 gulden is de SC-500E plus gids in de winkel te koop. Er zit twaalf maanden garantie op en gedurende de levensduur wordt ook nog de functionaliteit ervan gegarandeerd. Dit houdt in dat als een gebruiker een nieuw apparaat koopt dat niet in de gids vermeld staat, de Sole Control door HDG hieraan kan worden aangepast.

Met de Sole Control is de afstandsbediening op weg een volwaardig produkt te worden, in plaats van een accessoire. Met de industrie zijn er geen contacten over een eventuele universele afstandsbediening voor alle apparaten. Maar als de Sole Controle en een eventuele nog universelere opvolger aanslaan, zullen de fabrikanten van consumentenelektronica vanzelf wel gaan adverteren van op afstand bedienbare tv's zonder afstandsbediening.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden