Unilevers keuze voor Nederland is tegenslag voor Britse premier May

2018-03-15 11:14:54 ZOETERMEER - Producten van het was- en levensmiddelenconcern Unilever. ANP LEX VAN LIESHOUTBeeld ANP

Unilever, fabrikant van onder meer Axe en Ben & Jerry’s, wil verder met slechts een enkel hoofdkantoor in Rotterdam. Het is een kleine verandering die niettemin voelt als een overwinning voor Nederland en een tegenslag voor het Verenigd Koninkrijk.

Het levert waarschijnlijk slechts enkele tientallen extra banen op, maar toch voelt de keuze van Unilever voor een enkel hoofdkantoor in Rotterdam voor Nederland als een heuse overwinning. Voor de Britten daarentegen is het opdoeken van het hoofdkantoor van het voedings- en wasmiddelenbedrijf in Londen een heftige psychologische dreun, die direct gekoppeld wordt aan de op handen zijnde Brexit. Dat Unilever zelf stelt dat de keuze voor Rotterdam niets met die Brexit te maken heeft, zal daar waarschijnlijk weinig aan veranderen. Voor de Britse premier Theresa May wordt het na dit besluit nog lastiger om te beweren dat het Verenigd Koninkrijk ook na het vertrek uit de Europese Unie een aantrekkelijk land blijft voor grote internationale bedrijven.

“Dit is heel goed nieuws”, zei minister van Economische Zaken Eric Wiebes in een reactie. Nederland heeft volgens Wiebes duidelijk gemaakt dat we een aantrekkelijk vestigingsklimaat hebben. “We concurreren niet specifiek op één ding, dat is de kracht.” Burgemeester van Rotterdam Ahmed Aboutaleb noemde het besluit een 'geweldige opsteker voor Nederland en Rotterdam'.

Overnamebod

Unilever, bekend van zeepmerk Dove en pindakaasmaker Calvé, had sinds de fusie van het Nederlandse Margarine Unie en de Britse zeepfabriek Lever Brothers in 1930 altijd twee hoofdkantoren. Wakker geschrokken door een overnamebod van Kraft Heinz ging de top eens kritisch kijken naar deze duale structuur en concludeerde dat deze onnodig veel geld kostte. Eerder uitte de topman van Unilever ook al twijfels over deze duale structuur. Na het besluit van de top om verder te gaan met slechts een hoofdkantoor, deden zowel Nederland als het Verenigd Koninkrijk hun best om Unilever te verleiden te kiezen voor een hoofdkantoor binnen de eigen landsgrenzen.

Unilever gaat nu verder als Nederlands bedrijf en heeft dus niet langer een duale structuur. Een reden om voor Nederland te kiezen was dat het aantal Nederlandse aandelen van het bedrijf groter is dan het aantal Britse aandelen in het concern. Ook wordt er meer in Nederlandse Unileveraandelen gehandeld, zo stelt Unilever in het persbericht over het besluit. Verder zou Nederland aantrekkelijk zijn omdat er meer mogelijkheden zijn om het bedrijf te beschermen tegen mogelijke vijandige overnames. Met het ongevraagde bod van Kraft Heinz nog vers in het geheugen, is dat natuurlijk een voordeel. Overigens ontkent de financieel topman van Unilever dat dit een rol heeft gespeeld bij het besluit.

Dividendbelasting

Ook het schrappen van de dividendbelasting zou een reden zijn geweest voor Unilever om voor Nederland te kiezen. Unilever zou hiervoor samen met Shell voor hebben gelobbyd tijdens de formatie van de huidige regering. Het schrappen van de dividendbelasting vanaf volgend jaar kost de schatkist jaarlijks 1,4 miljard euro.

Overigens verandert er met de keuze voor Rotterdam weinig. Wellicht dat er een paar honderd, maar waarschijnlijk slechts enkele tientallen banen verhuizen naar Rotterdam, zei financieel topman Graem Pitkethly in een toelichting tegen ANP. Maar daar blijft het bij, dus voor de werkgelegenheid is dit besluit geen grote impuls, zo stellen vakbonden FNV en CNV. Het voedings- en wasmiddelenconcern heeft meer werknemers (7300) in het Verenigd Koninkrijk dan in Nederland (3100) en daar verandert niets aan. Unilever blijft genoteerd aan de beurzen van Amsterdam, Londen en New York. De leiding van de afdeling persoonlijke verzorging (Dove en Andrélon) en van de afdeling schoonmaakmiddelen (Glorix) blijven gewoon in het Verenigd Koninkrijk. De top van de afdeling voedingsmiddelen (Conimex, Bertolli) blijft in Rotterdam. 

Lees ook: Unilever paait aandeelhouders met meer winst.

En: Unilever en tien andere grote bedrijven gaan over op recyclebaar plastic.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden