Unilever sluit drie fabrieken

Bij Unilever Nederland staan honderden banen op de tocht nu de productie van Knorr, Conimex en Cif naar andere Europese landen verhuist.

Unilever sluit de deuren van de Calvéfabriek in Delft. Maar ook de fabrieken in Loosdrecht (Conimex en Knorr) en in Vlaardingen (Cif) gaan eind volgend jaar dicht.

Dat heeft de Brits-Nederlandse multinational in voedings- en verzorgingsproducten gisteren bekendgemaakt. In totaal verdwijnen daarmee ruim 470 banen, ongeveer een derde van alle fabrieksbanen in Nederland.

De productie zal worden overgenomen door fabrieken elders in Europa. Zo zal de pindakaas niet meer uit Delft maar uit Rotterdam komen. Naar verwachting zal een deel van het personeel uit Delft (170 werknemers) in Rotterdam aan de slag kunnen, maar baangaranties wil het concern niet geven. De Calvé-sausproductie wordt verplaatst naar Spanje en Tsjechië.

Volgens Kees van der Waaij, directievoorzitter van Unilever Nederland, is de sanering onvermijdelijk. „We zitten qua groei nu nog in het peloton en we willen tot de kopgroep behoren.”Â

Unilever is wereldwijd bezig orde op zaken te stellen. Het bedrijf presteert minder goed dan de concurrentie. Saneringen moeten betere resultaten opleveren. De reorganisatie in Nederland – waar in totaal 4300 mensen werken – maakt deel uit van de in augustus aangekondigde herstructurering voor Unilever wereldwijd. Toen kondigde het bedrijf aan dat binnen vier jaar 20.000 banen gaan verdwijnen en dat het merkenbestand grondig zou worden bekeken.

Volgens Unilever Nederland produceren de fabrieken die nu dichtgaan duurder dan vergelijkbare vestigingen van het concern elders in Europa. Vlaardingen (127 medewerkers) kampt bovendien met overcapaciteit. De productie van Cif-schoonmaakmiddelen verhuist daarom naar Italië, Engeland, Frankrijk en Hongarije.

De rijsttafelproducten van Conimex en droge soepen en sauzen van Knorr gaan van Loosdrecht (177 werknemers) naar Duitsland, Zwitserland, Frankrijk en Polen.

Van der Waaij onderstreept dat de multinational zeker niet is uitgekeken op Nederland. „Daarvan getuigt de investering van meer dan 60 miljoen euro die we over de afgelopen vijf jaar in de fabrieken van Unilever in Nederland hebben gedaan.” Ook vindt in Nederland veel onderzoek en productontwikkeling plaats. De drie andere Unilever-fabrieken in Hellendoorn (Ben & Jerry’s ijs), Oss (Unox) en Rotterdam (Margarine) blijven gewoon open.

De bonden zijn verontwaardigd. Ze dreigen met actie nu Unilever geen baangarantie wil geven. „De mensen maken zich grote zorgen en ze zijn bereid hun eisen met acties en stakingen te onderstrepen”, aldus vakbondsbestuurder Frans van de Veen van CNV Voeding.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden