Unilever moet morrende aandeelhouders te vriend houden

Heinz wilde Unilever voor 134 miljard euro overnemen. Beeld EPA

Unilever gaat bekijken of het zijn aandeelhouders beter kan bedienen. Begin april maakt het concern hoe het dat gaat doen. Unilevers actie is ingegeven door de overnamepoging van Kraft Heinz, dat 134 miljard euro voor Unilever wilde betalen. Unilever wees dat bod van de hand, waarna Kraft Heinz zich terugtrok.

Unilever heeft in theorie verschillende opties om sneller te groeien en/ of zijn winst per aandeel te verhogen. Reorganisaties, sluiting van fabrieken, prijsverhogingen, maar ook verkoop van bedrijfsonderdelen (voedingsmiddelen bijvoorbeeld) of juist de aankoop van bedrijven. Unilever, dat wereldwijd 169.000 werknemers telt, boekte in 2016 op een omzet van 52,7 miljard euro een winst van 5,5 miljard euro. Het concern heeft zijn winst de afgelopen jaren fors opgevoerd, maar relatief maakt het veel kleinere Kraft Heinz veel meer winst.

Volgens een reconstructie van Financial Times is de overnamepoging gestuit op een ondubbelzinnig nee van Unilever. Kraft Heinz deed het overnamebod op 10 februari, maar merkte tot zijn verbazing dat Unilever-topman Paul Polman er helemaal niets voor voelde.

Consessies

Nadat Kraft Heinz de mislukte overnamepoging afgelopen vrijdag in de openbaarheid bracht, begon de Britse regering te sputteren - uit vrees voor een groot verlies van banen. Kraft Heinz was daarna, volgens het Britse zakenblad, vastbesloten om concessies te doen: de naam Unilever zou gehandhaafd blijven en de research- en hoofdkantoren mochten na de overname in Nederland en Engeland blijven. Maar toen Polman weer een ondubbelzinnig ‘nee’ liet horen, besloten de grote investeerders in Kraft Heinz hun poging te staken. In een langdurig overnamegevecht hadden ze geen zin.

Pikant is overigens dat er een paar dagen voor de bekendmaking van het afgeslagen bod in de VS opvallend veel werd gehandeld in opties Unilever. Dat wijst erop dat er mensen waren die van het bod wisten en die vervolgens speculeerden op een forse koerssprong van het aandeel Unilever. Die kwam er vervolgens ook. Voorzover bekend heeft de Amerikaanse beurswaakhond SEC nog geen onderzoek naar die transacties ingesteld.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden