Unilever merkt dat luxe verkoopt

Zowel in Europa, Noord-Amerika als opkomende markten zijn klanten bereid iets extra's te betalen

Paul Polman, topman van Unilever, presenteerde gisteren de resultaten die de fabrikant van thee (Lipton), ijs (Magnum, Ola), soepen (Knorr), sauzen, wasmiddelen (Omo), shampoos (Dove) en deodorant (Axe, Rexona) het afgelopen halfjaar behaalde. Luxe merken zijn in. En in de VS merkt Unilever dat de middenklasse verarmt. Een rondje over de wereld.

Europa De wortels van Unilever liggen in Europa. In Nederland, bij margarinefabrikant Van den Bergh & Jurgens, en in Engeland bij Lever Brothers. In 1930 fuseerden ze. Maar de laatste jaren komt het oude continent zelden ter sprake bij persconferenties over Unilevers cijfers. Unilever groeit er nauwelijks en groei is bij beursgenoteerde ondernemingen het gegeven waar bijna alles om draait. Toch wist Unilever wat meer producten in Europa te verkopen dan vorig jaar, al was dat tegen lagere prijzen, een teken dat er veel concurrentie is. Europa leverde Unilever 6,8 miljard aan omzet op: 25 procent van de totale halfjaaromzet.

Noord-Amerika De Amerikaanse economie groeit flink, maar de verkopen van Unilever daalden er licht. Polman had er een verklaring voor: de middenklasse profiteert niet van die groei. Sterker nog: haar koopkracht ligt lager dan twintig jaar geleden. De rijken, vervolgde Polman, profiteren wel van de groei, maar die zetten dat niet om in extra consumptie. Daarnaast kampt Unilever in de VS met sterke concurrenten: Unilever moet er veel adverteren. In Noord-Amerika haalde Unilever een omzet van 4,4 miljard euro. In Latijns-Amerika was dat net zoveel.

Opkomende markten In de VS en Europa groeit Unilever niet of nauwelijks, in de opkomende markten wel - en al jaren achter elkaar. Inmiddels zijn die landen, zoals China, India, Turkije, Brazilië, Indonesië, goed voor 58,5 procent van de omzet. Geen van Unilevers concurrenten (Nestlé, Procter & Gamble) komt bij dat percentage in de buurt.

Het afgelopen halfjaar verkocht Unilever er 1,6 procent meer artikelen dan een jaar geleden. Geen spectaculaire groei, maar de prijzen die het voor zijn producten kreeg, stegen met 4 procent. Blijkbaar is Unilevers positie in veel landen zo sterk dat het een flinke prijsverhoging kan doorvoeren zonder dat de verkopen eronder lijden.

Luxe Luxe merken zijn in, zei Polman. Zowel in Europa, Noord-Amerika als in opkomende markten zijn mensen bereid iets extra's te betalen voor producten die iets extra's bieden of de uitstraling hebben dat ze dat doen. Neem de Magnum-ijsjes. Niet goedkoop, wel in trek. Neem ook het ijs van Ben & Jerry's.

Een producent van luxe-artikelen zal Unilever niet worden. Het richt zich immers, in de woorden van Polman, op affordable luxury, luxe die gewone mensen zich kunnen veroorloven. Maar Unilever springt wel in op die trend naar meer luxe. Het kocht vier bedrijven die relatief dure huidverzorgingsproducten maken. Vooral ouderen gebruiken die producten en die zitten vaak goed bij kas. Ook de relatief dure Zendium-tandpasta wordt in steeds meer landen aan de man gebracht. Daarnaast krijgt theemerk Lipton duurdere varianten.

Resultaten Unilevers omzet in de eerste zes maanden van 2015 bedroeg 27 miljard euro: 12 procent meer dan vorig jaar. Het gros van die stijging was het gevolg van valuta-effecten. Zonder die effecten steeg de omzet met 2,9 procent: Unilever verkocht iets meer (1,1 procent) artikelen en deed dat tegen iets hogere prijzen (1,8 procent). Unilevers halfjaarwinst (2,7 miljard) was 11 procent lager dan vorig jaar. Als de boekwinst op de verkoop van bedrijven van vorig jaar buiten beschouwing blijft, dan steeg de winst 16 procent.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden