Unilever laat malafide palmolie links liggen

Unilever doet een Indonesische palmolieproducent in de ban die beschermd regenwoud kapt voor de aanplant van oliepalmen.

Unilever heeft zijn leveranciers van palmolie opgeroepen geen zaken meer te doen met het Indonesische bedrijf Duta Palma. Het Brits-Nederlandse voedings- en verzorgingsmiddelenconcern reageert met de oproep op een documentaire van de BBC die malafide praktijken van Duta Palma aan het licht bracht.

De BBC-documentaire toont aan dat personeel van Duta Palma beschermd regenwoud heeft gekapt teneinde ruimte te maken voor de aanplant van palmen.

Unilever koopt palmolie niet rechtstreeks van plantages, maar wordt bevoorraad door handelaren. Met de oproep aan de handelaren Duta Palma links te laten liggen, wil Unilever voorkomen dat de palmolie van die plantages in de productielijnen terechtkomt van zeep (zoals Dove) en margarine (zoals Flora).

Unilever heeft al eerder een Indonesisch bedrijf in de ban gedaan. Half december kreeg PT Smart, een dochteronderneming van Sinar Mas te horen dat zij geen palmolie meer hoeft te leveren zolang ze niet kunnen bewijzen dat de olie niet afkomstig is van plantages waarvoor regenwoud is vernietigd.

Samen met een zeer groot aantal producenten en palmoliehandelaren in Maleisië (87) en Indonesië (72) ijvert Unilever voor een duurzame productie van palmolie. Het mondiale overleg over duurzame palmolie, de ronde tafel voor palmolie met meer dan 300 leden, heeft een grote Nederlandse inbreng. Het gaat om dertig bedrijven en ontwikkelingsorganisaties, van Unilever, Ahold en Rabobank tot Solidaridad, Oxfam Novib en Both Ends. Unilever levert de voorzitter van de ronde tafel.

Unilever wenst in 2015 alleen nog duurzaam geproduceerde palmolie te kopen. Vorig jaar kocht het concern 185.000 ton duurzame palmolie. Dat is 15 procent van de 1,3 miljoen ton die Unilever nodig heeft en dat is weer vier procent van de mondiale productie van palmolie. Duurzame palmolie, voorzien van een certificaat, is nog maar matig beschikbaar. De 185.000 ton die Unilever vorig jaar kocht is 80 procent van de mondiaal beschikbare duurzame palmolie.

Dit jaar moet bij Unilever twee keer zoveel duurzame palmolie ingekocht worden als in 2009, in 2011 moet 60 procent van de ingekochte olie duurzaam zijn.

De actie van Unilever in december viel slecht bij de Indonesische vereniging van palmolieproducten. Zij noemden de ban op PT Smart overdreven en schadelijk voor de Indonesische export. De reactie toont de impact van acties van Unilever.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden