Unilever in conflict met Albert Heijn

AMSTERDAM - Er dreigt een groot conflict tussen Albert Heijn en de Nederlandse voedingsmiddelenindustrie. Grote fabrikanten van voedingsmiddelen weigeren mee te werken aan de oprekking van de betalingstermijn die Albert Heijn van zijn toeleveranciers gaat eisen. Met name voedingsgigant Unilever ligt dwars.

Het betreft 12000 toeleveranciers. Daarbij zijn de betalingstermijnen aan grote leveranciers opgerekt tot 30 dagen, aan de kleinere tot 60 dagen. Volgens een woordvoerder van Unilever is de handelwijze van Albert Heijn ,,onacceptabel''.

,,Een partij kan nooit eenzijdig de voorwaarden veranderen. Wij zullen daar niet in meegaan. Intern beraden we ons nog op maatregelen.'' Unilever is, volgens de woordvoerder, door AH niet op de hoogte gesteld van hun nieuwe werkwijze. ,,We ontdekten het omdat de rekeningen niet op tijd werden betaald.'' Een woordvoerder van AH toonde zich verbaasd hierover. ,,Ze zijn weken geleden geïnformeerd.''

De supermarktketen, met een marktaandeel van 28 procent verreweg de grootste van Nederland, wil de betalingstermijn verlengen om ,,efficiënter om te gaan met werkkapitaal'', aldus de concernwoordvoerder. Hij ontkent dat de AH-eis iets te maken heeft met de problemen bij moederconcern Ahold, zoals enkele fabrikanten hebben gesuggereerd. ,,Uit een Europese vergelijking blijkt dat wij bij de snelste betalers behoren. Dat gaan we nu rechttrekken.'' Volgens de woordvoerder is dat niet meer dan rechtvaardig. ,,We kopen ook op Europese schaal in. We spiegelen ons niet aan in Nederland gangbare betalingsvoorwaarden.'' De termijn geldt niet alleen voor Albert Heijn, maar ook voor andere delen van het concern in Nederland zoals Etos, Gall & Gall en Deli XL.

Naar verluidt zijn een aantal kleinere leveranciers al gezwicht voor de nieuwe eis van Albert Heijn. De voedingsmiddelenindustrie vreest de gevolgen van het nieuwe AH-beleid. Als het concern zijn zin kan doordrukken, zullen ook andere supermarktketens een ruimere betalingstermijn eisen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden