Unieke trilogie Mathieu van der Poel: kampioen op de weg, in de cross en op de mountainbike

Mathieu van der Poel op weg naar zijn eerste nationale titel op de mountainbike. Beeld herman engbers
Mathieu van der Poel op weg naar zijn eerste nationale titel op de mountainbike.Beeld herman engbers

Na zijn titels dit jaar op de cross en de weg is Mathieu van der Poel nu ook nationaal kampioen op de mountainbike. 'Historisch? Ach zo ervaar ik het niet.'

Fred Buddenberg

In de verzorgingspost op het warme en droge parkoers van de Apeldoornse mountainbikeclub Bar End wordt het verschil in professionaliteit tussen de Corendon Circusploeg en de rest van mountainbikend Nederland perfect uitgebeeld. Vier man van de ploeg zijn druk in de weer om Mathieu en David van der Poel van water en drankjes te voorzien. Veel andere renners krijgen de bidons en sponzen aangereikt door vader of moeder.

Ook de bus van de ploeg aan het begin van het parkoer straalt professionaliteit uit, waar de andere ploegen in zelfopgezette partytenten zijn gehuisvest. Met Mathieu van der Poel heeft Corendon Circus een renner in huis die in alles een prof is. En een multitalent. In Apeldoorn werd hij gisteren voor het eerst mountainbikekampioen van Nederland, nadat hij eerder dit jaar al de nationale titels op de cross en de weg won.

Een drieluik, nooit eerder door een Nederlandse beroepsrenner gerealiseerd. "Ja, het is toch wel iets unieks en dat is altijd leuk", zegt Van der Poel met de Vlaamse tongval en de nuchterheid die hem zo typeren. Maar zo vanzelfsprekend als het allemaal lijkt is het niet, voegt hij eraan toe. Maar zo lijkt het in Apeldoorn wel. De 23-jarige Van der Poel heeft aan één versnelling in de derde ronde genoeg om de concurrenten op afstand te rijden.

Drie kampioenstruien

In ruim een half jaar tijd heeft Van der Poel zich in drie kampioenstruien in drie verschillende disciplines mogen hijsen. In januari werd hij in Surhuisterveen nationaal kampioen op de cross, op 1 juli pakte hij in Hoogerheide de titel op de weg en gisteren legde hij de beste mountainbikers van Nederland zijn wil op. Niet normaal toch? "Ja, voor mij is dat normaal geworden."

En Van der Poel is voorlopig niet van plan zich te specialiseren op één onderdeel. Waarom zou hij ook, zie je hem kijken. Hij vindt de combinatie cross-weg-mountainbike leuk, goed te combineren en vaak passeert hij als eerste de finish. Op welke fiets hij ook stapt. Zolang als het kan, wil Van der Poel zijn diversiteit bewaren. Voor hoelang? Hij heeft geen idee. "Misschien wel voor altijd."

Het script voor Van der Poels eerste mountainbiketitel is even simpel als doeltreffend. Na de eerste twee omlopen bevindt hij zich nog in een kleine kopgroep. Wat de speaker verleidt om door het bos te brullen dat de strijd zeker nog niet gestreden is. Een ronde later rijdt Van der Poel moederziel alleen en heeft hij een gat van meer dan een halve minuut geslagen. "Ik heb alles op één aanval gezet om daarna zonder veel risico's de afstand even groot te houden."

Helemaal ongeschonden komt Van der Poel niet uit de strijd. Hij raakt uit balans op een boomstronk achter in het parkoers en komt ten val. Even schrikt hij van de onverwachte wending in een verder prima geregisseerde race. Schaafplekken op de elleboog en de knie zijn de stille getuigen van die kleine tegenvaller. Van der Poel is heel even zijn ritme kwijt, maar consequenties voor het wedstrijdverloop heeft de val niet. De rest van het veld ligt immers ver achter hem.

'MvdP'

Van der Poel zegt het meest trots te zijn op de wegtitel, vooral omdat Hoogerheide, de woonplaats van vader Adrie, plaats delict was. Maar hij is ook blij met zijn titel in Apeldoorn, al erkent hij dat de tegenstand niet veel voorstelde. De nummers twee en drie, Hans Becking en Michiel van der Heijden, de nummers twee en een van vorig jaar, komen ver na Van der Poel over de finish.

Van der Poel hoopt over twee jaar als mountainbiker aan de Olympische Spelen van Tokio mee te doen. Na zijn zege in Apeldoorn zegt hij dat hij zich nog niet rekent tot de wereldtop. De wereldkampioenschappen in september in het Zwitserse Lenzerheide ziet hij als het eerste serieuze referentiepunt. "Ik heb nog nooit een wereldbeker gewonnen, dus ik moet voorzichtig praten. Ik heb nog twee jaar om me voor te bereiden."

Volgende week woensdag rijdt Van der Poel weer op de weg, met Tom Dumoulin als trekpleister in de Acht van Chaam. Daarna reist 'MvdP' naar de Europese kampioenschappen in Glasgow, waar hij zowel deelneemt aan de mountainbikerace (7 augustus) als de wegwedstrijd (12 augustus). Misschien schrijft hij daar weer geschiedenis, al is hij daar niet mee bezig.

Als hem in Apeldoorn wordt gevraagd wat hij ervan vindt dat hij historie heeft geschreven, zegt hij doodleuk: "Ach, zo ervaar ik het niet."

Terpstra snelste op vertrouwd parkoers

Op het parkoers dat voor haar geen geheimen kent, heeft Anne Terpstra voor de vijfde maal de nationale mountainbiketitel bij de vrouwen veroverd. Met het oog op de EK van volgende maand in Glasgow een bevestiging dat het goed zit met haar vorm. En die opsteker kon de 27-jarige Apeldoornse wel gebruiken. Half januari brak Terpstra tijdens een trainingskamp in Zuid-Afrika een enkel. "Misschien is die blessure wel ergens goed voor geweest. Ik hoop dat de extra rust die ik heb gehad gunstig uitpakt op de EK. Alle andere vrouwen hebben veel meer wedstrijden gereden dan ik." Terpstra werd op grote afstand gevolgd door Anna van der Breggen, die vijf dagen na haar tweede plaats in La Course een uitstapje maakte naar het mountainbiken. Een uitdaging waar de 28-jarige Zwolse best een beetje tegenop had gezien. "Ik zat soms met samengeknepen billen op de fiets."

Lees ook:

Het kan niet en is onmogelijk tegelijk dat Van der Poel het NK heeft gewonnen

Columnist en voormalig wegwielrenner Marijn de Vries verbaasde zich eerder dit jaar over de NK-winst van Van der Poel. "O jongen, niet op dat kokend hete asfalt! Met een kleine sliding is hij tot stilstand gekomen. Met hevig pompende flanken zijgt hij neer op straat. Mathieu van der Poel, de veldrijder, de modderkampioen, de winterkoning, is net Nederlands kampioen wielrennen geworden. Op de weg."

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden