Unieke ontmoeting imams en pastores 'heeft gevolgen'

UTRECHT - “Geloven die elkaar op afstand houden, gooien op den duur stenen naar mekaar.” Met dit Afrikaanse gezegde gaf ds. Cokkie van 't Leven, lid van de werkgroep Islam van de Raad van kerken, de reden aan waarom ruim honderd imams en een gelijk aantal pastores gisteren in Utrecht bijeen waren om er van gedachten te wisselen over “de plaats van het geloof in het moderne leven”.

De unieke bijeenkomst was een gezamenlijk initiatief van de Islamitische stichting Nederland (landelijke koepel van Turkse moskeeverenigingen) en van genoemde werkgroep Islam. Drie jaar heeft men nodig gehad voor de voorbereidingen, maar gisteren was het dan zover. Reden voor trots bij de organisatoren. De werkgroep Islam is van plan ook imams van andere nationaliteiten (bijvoorbeeld Marokkanen) met pastores samen te brengen.

Wat ISN en werkgroep betreft, is het zeker niet de bedoeling het bij deze ene ontmoeting te laten. De 250 aanwezigen riepen in een verklaring de lokale Turkse moskeeën en plaatselijke christelijke kerken op om overal in den lande soortgelijke ontmoetingen te organiseren.

“Wij hebben”, aldus de deelnemers, “hier ervaren hoe belangrijk het is om, in een tijd waarin mensen elkaar ombrengen in oorlogen, elkaar persoonlijk te leren kennen en met elkaar te praten over wat het islamitische en het christelijke geloof in deze tijd kunnen betekenen.”

Over die betekenis zei ISN-voorzitter Hamdi Mert (“deze dag heeft gevolgen”) dat het geloof een dam kan opwerpen tegen materialisme, atheïsme en verslaving. Geestelijken van islamitische en christelijke huize moeten daartoe in onderling overleg methoden ontwikkelen voor een gezamenlijke werkwijze. Mert gelooft “heilig” in een dialoog tussen moslims en christenen.

Een van de beide gastsprekers, prof. dr. Mehmet Aydin, decaan van de theologische 'negen september'-faculteit in Izmir, sloot zich hierbij aan. Hij stelde dat moslims en christenen die zich van historische vooroordelen bevrijden en overgaan tot dialoog en samenwerking, de mensheid grote diensten kunnen bewijzen. Hij noemde in dit verband de gezamenlijke bestrijding van misstanden als racisme, religieus fanatisme, economische uitbuiting, milieuvervuiling en ziekten (aids).

Die dialoog zal niet gemakkelijk zijn, waarschuwde de tweede gastspreker, dr. Hans van Munster o.f.m., voorzitter van de katholieke vredesbeweging Justitia et Pax. Over en weer bestaan er bij christenen en moslims misvormde ideeën over elkaars opvattingen, geloofsovertuigingen en levenspraktijken. “Willen wij met elkaar samen leven in plaats van elkaar naar het leven staan, dan zullen wij uitdrukkelijk aan de slag moeten om een objectieve kennis van elkaar te verwerven, waarin de oude vijandbeelden worden afgebroken en een nieuwe waardering wordt opgebouwd.”

Ds. Wim van der Zee, secretaris van de raad van kerken en wegens ziekte verhinderd, pleitte bij monde van Cokkie van 't Leven opnieuw voor de nationale erkenning van islamitische feestdagen. “Waarom staan wij als christenen niet een paar vrije dagen af om daarmee plaats te maken voor feesten van andere godsdiensten?” vroeg hij zich af.

Op een persconferentie zei dr. Jan van Lin, voorzitter van de sectie interreligieuze ontmoeting van de raad van kerken, dat de mogelijke uitruil van christelijke tegen islamitische feestdagen wel eens gauw een formeel discussiepunt op regeringsniveau kan worden. Emin Ates, voorzitter van de Turks-Islamitische culturele federatie, voelt niet veel voor een formele regeling. Hij ziet meer in individuele afspraken.

Op de vraag of het gezien de taalproblemen die in Utrecht een rol speelden, geen tijd wordt voor een imamopleiding in Nederland, zei Ates dat men die zaak niet moet overhaasten. De zware opleidingseisen en het gebrek aan gekwalificeerde docenten beletten vooralsnog zo'n initiatief. “Onze mensen zeggen: 'een halve dokter kost je je leven, een halve imam kost je je geloof'. Zij willen hele imams.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden