Uniek project met Messiah van Handel

DEN HAAG - Een uniek idee ontwikkeld door de afdeling Den Haag van de Koninklijke Christelijke Zangersbond: en zangersdag met op het programma het oratorium The Messiah van Handel. Niet zo maar een uitvoering van dit machtige opus, nee, de gehele zaterdag (15 februari) de partituur instuderen en 's avonds uitvoeren. Dat gaat gebeuren in het Koninklijk Conservatorium.

Uit het gehele land komen leden van amateurkoren die ooit de Messiah hebben gezongen, want tijd voor het instampen van de noten is er uiteraard niet. Voor het verzorgen van het instrumentale aandeel zijn tal van amateur-orkesten benaderd en ook die musici bleken bereid medewerking te verlenen aan dit zeldzame project. Het geheel zal worden gerealiseerd onder leiding van Stephen Kavelaar, dirigent van onder meer de oratoriumvereniging Excelsior te Rijswijk. Als vocale solisten zijn aangetrokken de sopraan Elma van den Dool, de alt Lizet van Beek, de tenor Robert Lutz en de bas Bernard Kruysen. Van deze vocalisten is het met name Elma van den Dool die de laatste tijd opvallende prestaties verricht. Zij is in korte tijd uitgegroeid tot een vocaliste van uitzonderlijk formaat.

De repetities voor de Messiah beginnen 's morgens om half tien, de aanvangstijd van het avondconcert (ook in het Koninklijk Conservatorium) is half acht.

Jeffrey Tate, chefdirigent van het Rotterdams Philharmonisch Orkest, brengt met zijn orkest op 23, 24 en 26 januari in de Doelen een uitzonderlijk programma dat aandacht verdient. Het concert van zondag de 26e wordt rechtstreeks uitgezonden door NOS-radio 4 en kan dus door een breed publiek worden beluisterd. Over de keuze van werken van Rudolf Escher, Schumann, Hans Werner Henze en Roussel zegt de aankondiging: "Een voorbeeld van de wijze waarop chefdirigent Tate graag programmeert: een onalledaagse combinatie van uiteenlopende werken die hem na aan het hart liggen." Vier van de zes hoornisten van het Rotterdams Philharmonisch (Martin van de Merwe, Jos Buurman, Bob Stoel en Nico van Vliet) verlenen solistische medewerking aan het Konzertstuck in F opus 86 van Robert Schumann. In Intrada, het maandelijks orgaan van het orkest, wordt een bijzonder probleem aangesneden, namelijk de geluidsproduktie van de andere instrumentengroepen. "Het is niet te harden als je voor de trompetten zit. De pijngrens die je oren kunnen verdragen wordt overschreden. Maar voor het slagwerk zitten is niet veel beter. Een kleun op de hangbekkens of de grote trom betekent zoveel decibels, dat de arbeidsinspectie zou kunnen ingrijpen." De Rotterdamse hoornisten hopen dat een nieuw, een dieper podium in de Doelen de oplossing voor dit probleem zal brengen.

De lunchconcerten die het Residentie Orkest sinds kort regelmatig geeft blijken bij het (kantoor-)publiek in de smaak te vallen. Het is lang geleden dat het orkest dergelijke concerten gaf. Ik denk dat we in de herinnering terug moeten gaan tot het Gebouw van K. en W. Ook vanmiddag, aanvang 12.30 uur, speelt het orkest met op het programma Offenbach en Saint-Saens, werken die ook deel uitmaken van het programma van zaterdag en zondag. Zoals reeds eerder vermeld dragen die concerten de naam "Radio West Promenade-concerten" . Radio-West directeur Jack Kroes zegt hierover: "Wij gaan de komende maanden bekijken of die concerten dank zij de ruime aandacht die wij aan het Residentie Orkest geven nog meer publiek dan gewoonlijk trekken. Zo ja, dan gaan wij in het komende seizoen over tot het opnemen van programma's voor uitzending op een later tijdstip. Later zouden wij die concerten dan rechtstreeks kunnen uitzenden." Soliste is de violist Emmy Verhey in werken van Massenet en De Sarasate. Dirigent is Graeme Jenkins die vorige week een uitstekende weergave van Berlioz' Symphonie fantastique realiseerde.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden