Uniek exemplaar Magna Carta te koop

amsterdam – Het symbool van de Engelse strijd tegen de almacht van de koning komt onder de hamer in New York. Sotheby’s veilt in december een van de versies van de Magna Carta Libertatum – het ’grote handvest van de vrijheden’ dat als een hoeksteen geldt van de moderne democratie.

In dat document kregen Engelse burgers voor het eerst rechten om hen te beschermen tegen willekeur van de koning – in eerste instantie van King John, alias ’Jan zonder Land’. Zo stond erin dat ze niet zomaar konden worden vastgezet, en dat de koning hen niet zomaar land kon afnemen zonder proces. Overigens golden de rechten vooral voor de adel en geestelijken.

De Magna Carta is eigenlijk een hele serie documenten, die gedurende de dertiende eeuw zijn opgesteld. Er bestaan nog slechts twintig exemplaren van. De versie die nu wordt geveild, is die van 1297. Het is een van de twee kopieën buiten Groot-Brittannië. Het draagt het zegel van de Engelse koning Edward I.

Het document was in bezit van de stichting van Ross Perot, ooit kandidaat voor het Amerikaanse presidentschap. Het brengt minstens 20 miljoen dollar op, denkt Sotheby’s – mogelijk de hoogste opbrengst ooit voor een dergelijk document.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden