Unicum: OM geeft voormalige drugsboot aan scheepvaartcollege

De kustwacht heeft 300 kilo cocaine gevonden aan boord van een Belgische kotter die voor de kust van Friesland voer. Of dit de boot is waar in het artikel over wordt gesproken is niet bekend Beeld ANP

Het Openbaar Ministerie heeft een in beslag genomen schip aan het Scheepvaart en Transport College (STC) gegeven. Het schip is vandaag in Rotterdam overgedragen.

Het is voor de eerst dat het Openbaar Ministerie een in beslag genomen goed weggeeft. Criminelen gebruikten het schip voor het vervoer van drugs. Marc van Nimwegen, hoofdofficier van justitie van het parket Rotterdam, noemt de actie een ‘positieve handreiking voor de gemeenschap en een helder signaal dat criminelen met hun geld en dure spullen niet onoverwinnelijk zijn’. 

Het OM heeft zich laten inspireren door Italië. Daar wordt al langer crimineel verkregen vermogen teruggegeven aan de samenleving. In Nederland was het tot vandaag gebruik dat in beslag genomen goederen door de Dienst Domeinen werden verkocht waarna de opbrengst naar de schatkist vloeide.

Het schip is najaar 2016 tijdens een witwasonderzoek in beslaggenomen. Bij het doorzoeken van een bedrijf bleek dat geen legale inkomsten te hebben, maar er stond wel een boot op naam van de onderneming.

Het schip is speciaal voor Arctische poolexpedities ontworpen. Het heeft een geringe diepgang en een zogenoemde moonpool, een pijp door de bodem van het schip waardoor de zeebodem te zien is.

Het schip heeft slechts een expeditie voltooid. kans is groot dat het schip zijn oorspronkelijke functie terugkrijgt. Het STC wil niet slechts eigen studenten laten profiteren, maar gaat het gebruik van de boot delen met klimaatonderzoekers die onder meer Spitsbergen willen aandoen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden