Unicef: Voor 43.000 kleuters in de Centraal-Afrikaanse Republiek dreigt de hongerdood

Het handje van een negen maanden oud meisje dat leidt aan acute, ernstige ondervoeding in het kinderziekenhuis in Bangui.
 Beeld AP
Het handje van een negen maanden oud meisje dat leidt aan acute, ernstige ondervoeding in het kinderziekenhuis in Bangui.Beeld AP

Twee op de drie kinderen in de Centraal-Afrikaanse Republiek heeft dringend hulp nodig, schrijft Unicef.

Melanie Zierse

Elk bed op de afdeling voor ondervoede kinderen in het kinderziekenhuis in Bangui, de hoofdstad van de Centraal-Afrikaanse Republiek (CAR), is bezet. In de meeste bedden liggen zelfs twee kinderen, de een nog magerder dan de ander. Allemaal lijden ze aan zeer ernstige ondervoeding. “Deze kinderen leven onder de meest kommervolle omstandigheden”, zegt Christine Muhigana, vertegenwoordiger voor Unicef in de CAR.

Het kinderfonds van de Verenigde Naties slaat alarm over de situatie in het door burgeroorlog verscheurde land. Twee op de drie kinderen in de CAR, samen zo’n 1,5 miljoen, heeft dringend hulp nodig. Meer dan 43.000 kleuters onder de vijf jaar lopen grote kans om te overlijden door acute ondervoeding. Het land staat helemaal onderaan in de wereldwijde hongerindex van het Washingtonse onderzoeksinstituut IFPRI; in geen van de 119 onderzochte landen is de situatie nijpender.

De meeste families in de CAR verbouwen hun eigen voedsel. Maar menig dorp wordt regelmatig aangevallen door gewapende groepen en dus zijn meer dan een miljoen mensen gevlucht, vaak naar gebieden waar zij niet langer het land kunnen bewerken.

Vijf jaar geleden brak er in de CAR een burgeroorlog uit. Islamitische rebellen, genaamd Seleka, zetten de toenmalige president af. Christelijke milities, de anti-balaka, pakten vervolgens de wapens op en gingen de strijd aan met de Seleka. De groepen zijn sindsdien uiteengevallen in een dozijn splinterbewegingen die tegen elkaar en het leger strijden om macht, veeroutes en bodemschatten uranium, diamanten, goud.

Dialoog

Verschillende rebellengroeperingen houden viervijfde van het land bezet, schrijft Unicef. Zij vallen geregeld gezondheidscentra, scholen, moskeeën en kerken aan. Ook locaties waar ontheemden onderdak vinden zijn niet veilig. In sommige gevallen omsingelen opstandelingen de kampen, waardoor zij alle toegang tot humanitaire hulp belemmeren. Duizenden kinderen zijn gevangen door bewapende groepen of zijn slachtoffer van seksueel misbruik.

Jongeren, zowel christenen als moslims, hebben in het stadje Bambari marsen georganiseerd om op te roepen tot vrede, aldus Olivier Mirindi-Chiza, hoofd van het plaatselijke Unicef-kantoor. “De enige manier om die vrede te bereiken is door dialoog. Het moorden zal stoppen, gezinnen zullen terugkeren en kinderen kunnen eindelijk de kansen krijgen die ze zo hard nodig hebben”, zegt hij in het rapport.

Lees ook:

Scholen in de Centraal-Afrikaanse Republiek hebben overal gebrek aan

Miljarden haalde de Global Partnership for Education begin dit jaar op om de armste landen te helpen hun onderwijs te verbeteren. Maar het geld komt niet altijd op de juiste plek terecht. Dat geldt ook voor de Centraal-Afrikaanse Republiek.

VN waarschuwt voor genocide in de Centraal-Afrikaanse Republiek

In de Centraal-Afrikaanse Republiek (CAR) zijn de eerste tekenen van genocide zichtbaar, zei Stephen O’Brien, afgevaardigde van humanitaire zaken bij de Verenigde Naties een jaar geleden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden