Unicef: Verbied babyluikjes

In Antwerpen is ook een babyluikje in gebruik, in de wijk Borgerhout, een initiatief van de organisatie Moeders voor Moeders. Beeld BELGA
In Antwerpen is ook een babyluikje in gebruik, in de wijk Borgerhout, een initiatief van de organisatie Moeders voor Moeders.Beeld BELGA

Unicef Nederland, het kinderfonds van de Verenigde Naties, vindt dat de regering babyluikjes, waar moeders hun pasgeboren baby te vondeling kunnen leggen, moet verbieden. Staatssecretaris Martin van Rijn van volksgezondheid is niet van plan 'op dit moment' tot een verbod over te gaan, maar "we volgen de ontwikkelingen".

Wilfried van der Bles

Nederland telt op dit moment vier vondelingenkamers bij particulieren thuis in Groningen, Middelburg, Oudenbosch en Papendrecht. Dat is een initiatief van de Stichting Beschermde Wieg van Barbara Mulder. Het Isala ziekenhuis in Zwolle opent volgend jaar als eerste ziekenhuis in Nederland ook een vondelingenkamer.

In een discussie met staatssecretaris Van Rijn van volksgezondheid, woensdag in de Verdieping van Trouw, zegt directeur Jan Bouke Wijbrandi van Unicef over de babyluikjes: "Ik zeg verbieden, want het kind heeft er recht op te weten wie het is. Daarbij is een groot nadeel dat we de moeders, die zo wanhopig zijn dat ze hun kind via een babyluik afstaan, niet kunnen helpen. Vaak immers is er meer aan de hand."

In het gesprek met Wijbrandi zegt Van Rijn de babyluikjes 'eigenlijk' ook niet zo'n goed idee te vinden. Om dezelfde reden als Wijbrandi: kinderen hebben er recht op te weten van wie ze afstammen.

Gedoogbeleid
Het te vondeling leggen van een baby is al strafbaar en dus eigenlijk bij wet verboden. In de praktijk handhaaft het kabinet dat verbod in het geval van de babyluikjes niet. Die luikjes worden gedoogd.

Vorig jaar werden volgens de lijst van het kenniscentrum Nidaa vijf dode baby's gevonden en één vondeling. Dit jaar staat de teller op twee overleden baby's en twee vondelingen.

Aanleiding voor het tweegesprek tussen Van Rijn en Wijbrandi zijn de zestig aanbevelingen die het Kinderrechtencomité van de Verenigde Naties aan de Nederlandse regering heeft gedaan om het beleid ten aanzien van de kinderrechten te verbeteren.

De hoeveelheid aanbevelingen die de regering niet verplicht is op te volgen, zou de indruk kunnen wekken dat het met de kinderrechten in Nederland beroerd gesteld is. Die indruk is onjuist: als het om de naleving van kinderrechten gaat hoort Nederland tot de top tien in de wereld.

Meer op woensdag in Trouw, de Verdieping.

Omstreden vondelingenkamer in Zwolle
Ziekenhuis Isala in Zwolle maakte deze maand bekend dat het een vondelingenkamer opent. Een omstreden initiatief, aangezien het de drempel voor vrouwen zou kunnn verlagen om hun kind te vondeling te leggen. "Het probleem wordt op deze manier niet opgelost", reageerde de Raad voor de Kinderbescherming in dit eerdere artikel in Trouw.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden