Unicef onderzoekt schending kinderrechten op Antillen

Kinderen die opgroeien op de eilanden van de Nederlandse Antillen - waaronder Bonaire, Sint Eustatius en Saba, de zogenoemde BES-eilanden - leven in verontrustende situaties, stelt Unicef Nederland. De kinderrechtenorganisatie start daarom een onderzoek.

Ook het VN-Kinderrechtencomité, dat controleert of landen het VN-kinderrechtenverdrag wel naleven, heeft zich kritisch uitgelaten over de situatie op de eilanden. Kinderen groeien veelal op in eenoudergezinnen waarin vader uit beeld is geraakt, met een alleenstaande moeder die alle zeilen moet bijzetten. Ze hebben weinig mogelijkheden om zich te ontwikkelen, tienerzwangerschappenen en geweld in de opvoeding komen relatief veel voor.

"De BES-eilanden zijn sinds 2010 overspoeld met voorzieningen als Centra voor Jeugd en Gezin, zonder eerst onderzoek te doen naar wat er precies nodig is", zegt kinderrechtenjurist Karin Kloosterboer, die het onderzoek namens Unicef leidt. "De situatie op de eilanden verschilt aanzienlijk met die van kinderen hier op het vaste land. Door armoede en de omvang van sommige eilanden hebben kinderen daar niet voldoende kansen. Een eiland als Saba is te klein om alle voorzieningen te herbergen. Heb je als kind bijvoorbeeld een ander soort onderwijs nodig of wil je als tiener een keer uitgaan, dan kun je op Saba niet terecht. Je zult dat dan elders moeten vinden. Dat kan alleen met het vliegtuig en dat is alleen weggelegd voor kinderen van welvarende ouders."

De resultaten van het onderzoek worden komend voorjaar verwacht.

DE VERDIEPING

Kinderen in de knel

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden