Unicef Nederland kan tsunami-geld niet verantwoorden

Mensen zoeken kleding uit die per schip op het strand van Calang is gebracht. Calang is zeer zwaar door de Tsunami getroffen omdat het dorp tussen twee stukken zee is ingeklemd. (Jörgen Caris, Trouw) Beeld
Mensen zoeken kleding uit die per schip op het strand van Calang is gebracht. Calang is zeer zwaar door de Tsunami getroffen omdat het dorp tussen twee stukken zee is ingeklemd. (Jörgen Caris, Trouw)

Unicef Nederland kan niet bewijzen wat de organisatie heeft gedaan met het geld dat is gegeven voor de slachtoffers van de tsunami van Kerst 2004. De positie van de hulporganisatie voor kinderen, als lid van de Samenwerkende Hulporganisaties (SHO), staat daarom nadrukkelijk ter discussie.

In de meest recente rapportage van de Samenwerkende Hulporganisaties leggen alle organisaties die geld ontvingen via de acties rond giro 555 verantwoording af, op één na: Unicef Nederland. Over deze organisatie is slechts een verklaring van de accountant beschikbaar. Die komt er op neer dat de accountant geen oordeel heeft kunnen vellen omdat Unicef Nederland de boeken niet heeft geopend.

Aan het lidmaatschap van de SHO is nadrukkelijk de verplichting verbonden dat organisatie transparant moet zijn. Wie niet aan die eis voldoet, mag niet meedoen aan de verdeling van de giften. Unicef Nederland ontving 22 miljoen euro.

Volgens Henk Koning, voorzitter van de raad van toezicht van de SHO, is zijn raad pas anderhalve maand geleden op de hoogte gesteld van de positie van Unicef Nederland, dat al sinds de ramp van 2004 ontvanger is van Nederlands hulpgeld. „We hebben wel kunnen vaststellen welke bedragen naar Unicef International in New York zijn overgemaakt, maar daar blijft het bij. Unicef Nederland stuit op een veto van de hoogste autoriteit in de wereld, de Verenigde Naties”, verklaart Koning het gedrag van Unicef Nederland. Hij erkent dat nu de andere organisaties wel hun boeken moeten openen, nagedacht moet worden over het lidmaatschap van Unicef Nederland.

Ter verdediging van Unicef Nederland kan worden aangevoerd dat het zo slachtoffer wordt van een politiek spel in New York. In de verklaring van de accountants van PricewaterhouseCoopers wordt gemeld dat rapportages en accountantsrapporten over VN-organisaties niet aan derden worden verstrekt. De regels van de VN verbieden interne rapportages naar buiten te brengen.

Jan Bouke Wijbrandi, sinds een maand directeur van Unicef Nederland, zegt dat hij er alles, inclusief gesprekken met Buitenlandse Zaken, aan gedaan heeft om accountantsverklaringen over de bestedingen uit New York te krijgen. Hij bestrijdt nadrukkelijk dat het geld verkeerd is besteed, maar is onmachtig accountantsverklaringen te overleggen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden