Unicef als uithangbord blijkt gouden greep

rosmalen – De vondst van Marcel Hunze om de naam van Unicef te verbinden aan het tennistoernooi van Rosmalen is een goede zet gebleken. Van boven tot onder, van spelers tot bezoekers, wordt de directeur van het Brabantse grastoernooi met lof overladen. Hij proeft een ongekend enthousiasme en ziet dat vrijwel iedereen zich bezig houdt met de aan Unicef gelieerde acties.

Zo is er veel interesse voor de Unicef Ace Club, waar mensen een bedrag kunnen doneren voor iedere ace die er op het centre court wordt geslagen. En van de 56 tennissers die er tot dusver in actie zijn gekomen hadden er 53 blauwe veters in de schoenen. Voor ieder paar blauw gestrikte sportschoenen schenkt een sponsor 100 euro aan Unicef.

Hunze is niet verbaasd over het succes van de koppeling van Unicef aan het toernooi. Hij kwam op het idee tijdens een vakantie vorig jaar in Barcelona, de Catalaanse voetbalclub die ook Unicef als uithangbord heeft. Nadat de deal was geloten kreeg Hunze onmiddellijk veel positieve reacties vanuit de tenniswereld. Spelers, toernooidirecteuren en sponsors roemden het unieke concept.

Het is nooit de opzet van Hunze geweest om spelers en/of speelsters via Unicef naar Rosmalen te lokken. Maar, uiteraard tot tevredenheid van de toernooidirecteur, pakte het wel zo uit. Want het is natuurlijk geen toeval dat twee ambassadrices van Unicef, Ana Ivanovic en Justine Henin, naar Brabant zijn afgereisd. Met name de komst van Henin was een welkome verrassing voor de toernooibaas.

„Natuurlijk heeft haar band met Unicef een rol gespeeld in haar komst naar Rosmalen”, erkent Hunze. „Ze wilde pas op het laatste moment bekijken hoe ze zich het beste kon voorbereiden op Wimbledon. Ik wist dat er een kans was dat ze zou komen, maar ze hakte pas vorige week de knoop door. Maar er spelen natuurlijk ook andere factoren een rol. Zoals de afstand en het feit dat er hier veel Belgen komen.”

De aanwezigheid van Henin gaf het vrouwentoernooi in Rosmalen een broodnodige impuls. Volgens de reglementen mag Hunze één speelster uit de toptien van de eindejaarsranglijst naar Brabant halen. Zijn keuze voor Safina, op 31 december 2009 de mondiale nummer twee, bleek geen gelukkige. De Russin is net hersteld van een zware rugblessure en verloor al in de eerste ronde. En gisteren verdwenen ook de ’toppers’ Kirilenko en Ivanovic uit het toernooi.

In het schema bij de mannen zijn Ljubicic en Baghdatis, de nummers 15 en 26 van de wereld, de trekpleisters in Rosmalen. Volgens Hunze is het een trend dat de toppers bij de mannen in de week voorafgaande aan Wimbledon niet spelen. Ljubicic is de hoogst geklasseerde speler die deze week in actie komt. De Kroaat verloor gisteren in de tweede ronde van de Columbiaan Alejandro Falla. In Eastbourne zijn de Spanjaarden Almagro (18) en Lopez (31) de nummers een en twee.

„Het is nooit onze doelstelling geweest vijf spelers of speelsters uit de top tien hier te halen”, aldus Hunze. „Dat is ook niet reëel. We willen een aantal internationale toppers plus een grote Nederlandse inbreng. Ook richten we ons op veelbelovende talenten, bijvoorbeeld de Fin Kontinen die we een wild card hebben gegeven. Het zou mooi zijn als hij straks een topper wordt en dan bij ons terugkomt.”

De directeur van het grastoernooi kijkt altijd met meer dan gemiddelde belangstelling naar de verrichtingen van de toppers op Wimbledon. Diep in zijn hart hoopt Hunze dat ze snel worden uitgeschakeld en dan volgend jaar voor een heel andere voorbereiding kiezen. Want, zo weet de toernooidirecteur, het is vaak een kwestie van gevoel. „Rafter speelde eens bij ons en deed het daarna heel goed op Wimbledon. Daarna is de Australiër altijd hierheen gekomen. Zo werkt dat nu eenmaal.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden