Unicef: 200 miljoen vrouwen besneden

Forse toename door eerste cijfers Indonesië

Vandaag is het Zero Tolerance Day voor genitale verminking, oftewel vrouwenbesnijdenis. 200 miljoen vrouwen en meisjes moesten deze 'operatie' ondergaan, blijkt uit de nieuwste telling van Unicef.

Dat zijn 70 miljoen slachtoffers meer dan vooralsnog werd gedacht. Oorzaak van die toename: bevolkingsgroei, en de toevoeging van de eerste cijfers uit Indonesië. Daar werd voorheen geen onderzoek gedaan omdat de regering dat niet toestond. Dit land belandt meteen in de topdrie, naast Egypte en Ethiopië.

Terwijl de absolute aantallen zijn gestegen, neemt het percentage vrouwen dat genitaal wordt verminkt wereldwijd af. Zowel in Egypte, Kenia als Liberia is het gebruik op zijn retour.

De meeste meisjes ondergaan de ingreep al voor hun vijfde verjaardag, dus weten ze vaak niet wat hen is overkomen. Daarom zijn cijfers zo belangrijk, zegt Unicef-directeur Geeta Rao Gupta: "De omvang van genitale verminking bij vrouwen vaststellen is essentieel om van deze praktijk af te komen. Als overheden de nationale statistieken verzamelen en publiceren, kunnen ze de reikwijdte van de kwestie beter begrijpen, en zich sneller inspannen om de rechten van miljoenen meisjes en vrouwen te beschermen."

Genitale verminking komt op alle continenten voor, ook in Europa, zeker nu de afgelopen decennia mensen uit landen zijn gemigreerd waar ze dat gewoon zijn. In Nederland verblijven bijna 30.000 slachtoffers, schatte de Stichting Perinatale Registratie Nederland in 2012. Ze komen vooral uit Somalië, Egypte, Ethiopië, Eritrea en uit de Koerdische autonome regio van Irak.

Bij een vrouwenbesnijdenis wordt de clitoris van een meisje weggesneden, en soms ook de schaamlippen, of gedeelten daarvan. Meisjes kunnen aan de verwondingen overlijden.

DE VERDIEPING 2|3

Nee tegen besnijdenis

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden