Unibet speelbal van organisatoren

door John Graat

Manager Jacques Hanegraaf van wielerploeg Unibet.com is de tegenwerking van de Fransen beu. De ploeg rijdt deze week rond met vraagtekens op het shirt. „De wielersport doet aan zelfverminking.”

„We hebben Operacion Puerto nog vers in het geheugen maar de wielersport blijft pogingen doen tot zelfmoord. Het wordt hoog tijd dat van hogerhand, op regeringsniveau in Europees verband, eens goed gekeken wordt naar de wielersport om de hele boel eens flink te reorganiseren.”

Jacques Hanegraaf laat vanuit Zuid-Frankrijk zijn hart spreken. De oud-wielrenner werd vorig jaar aangesteld als de manager van de Zweeds-Belgische wielerploeg Unibet.com. Het team kreeg in december 2006 eindelijk een licentie voor de Pro Tour, de elitecompetitie van de beste wedstrijden met de beste ploegen. Maar Unibet is een speelbal geworden in het machtsspel tussen de internationale wielerunie UCI en Tour-eigenaar ASO. Die partijen hebben een diepgaand conflict over de Pro Tour. ASO wil af van alle verplichtingen over die competitie.

Het gevolg was al dat Unibet.com geen uitnodiging heeft gekregen voor Parijs-Nice medio maart. Deze Franse etappewedstrijd wordt eveneens georganiseerd door ASO en behoort formeel nog tot de Pro Tour. Die actie van ASO bracht UCI-voorzitter Pat McQuaid inmiddels tot het dreigement dat Parijs-Nice door de internationale wielerunie wordt verboden. Uitsluiting van de Tour dreigt eveneens voor Unibet. De organisatie van de Ronde van Spanje heeft zich inmiddels ook solidair verklaard met ASO.

Volgens Hanegraaf zit ASO ook achter het verbod dat deze week werd uitgevaardigd om met de naam Unibet.com op de shirts wedstrijden te rijden in Frankrijk. De naam van het Zweedse wedbedrijf moest worden afgeplakt. De organisaties van de GP de la Marseillaise en de Ster van Besseges schermden met een brief van de Franse bond waarin werd gewezen op de wet op kansspelen in Frankrijk. Deze wet beschermt de positie van nationale loterijen als La Française des Jeux en PMU. Onder protest liet Hanegraaf zijn renners rijden met vraagtekens. ,,Absurd”, vindt Hanegraaf. ,,Vorig jaar reden we 31 koersen in Frankrijk, zonder problemen.”

De prefect van het departement Gard vaardigde donderdag een officieel verbod uit om te rijden in de shirts, wijzend op de wet uit 1836. Unibet bereidt juridische procedures voor. Hanegraaf ziet er een complot in. PMU is een hoofdsponsor van de Tour. „Ook hier zit ASO achter. Dat is heel triest. Het is pure inteelt hier in Frankrijk. Wij zijn van mening dat de Europese wetgeving vrijheid van goederen en diensten voorschrijft en dat die belangrijker is dan de Franse wet. Het vreemde is dat tegen het Belgische Lotto niets wordt ondernomen.”

„De Fransen willen de Pro Tour onderuit halen”, denkt Hanegraaf. „Daar grijpen ze alles voor aan. Het draait allemaal om de autonomie van de Tour de France. Die willen ze koste wat kost behouden. Ze willen terug naar af, naar vijftien jaar geleden, toen ploegen moesten bedelen om in de Tour te mogen en renners figuranten waren in hun circus.”

De sponsors steken de komende vier jaar in totaal 40 miljoen euro in zijn ploeg. Startrecht in alle grote koersen, inclusief de drie grote ronden, was de belangrijkste reden om het budget fors te verhogen. Dat staat nu op de helling. Hanegraaf: „Een sponsor steekt er niet zo veel geld in om met een vraagteken rond te rijden. De wielersport blijft zichzelf verminken. We zouden met elkaar volwassen moeten nadenken over de vraag hoe we de strijd met andere sporten kunnen voeren, maar jammer genoeg blijft dit een incestueus wereldje. Er komt een dag dat helemaal niemand meer in ons geïnteresseerd zal zijn.”

Zijn getergde renners antwoordden op alle ophef met de pedalen. Hunt won de GP de la Marseillaise, Cooke een etappe in de Ster van Bessèges, met vraagteken op de borst.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden