UNHCR: Vreemdelingendetentie op Schiphol duurt veel te lang

amsterdam – Asielzoekers die bij aankomst op Schiphol worden opgesloten omdat de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) niet binnen acht dagen hun asielverzoek kan beoordelen, zaten in 2009 gemiddeld twee maanden vast. Dat is langer dan de termijn van zes weken die hiervoor staat. Onacceptabel, stellen VluchtelingenWerk Nederland en UNHCR, de vluchtelingenorganisatie van de VN.

De detentie op Schiphol duurde in 2008 gemiddeld 88 dagen, een jaar later volgens de gegevens van de IND nog steeds 63 dagen. Er zijn ook uitschieters van vluchtelingen die 438 en 311 dagen in detentie zaten. „Onschuldige mensen die Nederland om bescherming vragen, komen onacceptabel lang in een cel terecht. We vinden dat onmenselijk”, zegt Dorine Manson, directeur van VluchtelingenWerk.

De vluchtelingenorganisaties wijzen ook op ongelijkheid: asielzoekers die niet via Schiphol, maar vanuit Duitsland en België het land binnenkomen, mogen hun procedure in een asielzoekerscentrum afwachten.

Asielzoekers die op Schiphol landen zonder geldig paspoort of visum worden gevangen gezet. Vervolgens start de ’gesloten opvangcentrumprocedure’ (GOC-procedure) als de IND inschat meer dan acht dagen, maar korter dan zes weken nodig te hebben. Die termijn wordt dus vaak overschreden.

De gemiddelde periode dat de asielzoekers in een GOC-procedure vastzaten, is de afgelopen jaren overigens afgenomen. In 2007 was dat nog drie maanden. „Dat is positief”, erkent René Bruin van UNHCR Nederland. „Maar elke asielzoeker die direct in de cel belandt, is er een te veel.” De organisaties pleiten voor afschaffing van de GOC-procedure.

Minister Leers van Asielzaken vindt het beleid ’niet inhumaan’, zegt zijn woordvoerder. „Vluchtelingen mogen van ons altijd weg – niet Nederland in, maar wel terug naar hun thuisland.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden