UNHCR: meer solidariteit bij opvang vluchtelingen.

Soedanese vluchtelingen komen aan bij het Yusuf Batil kamp in Zuid-Soedan waar meer dan 100.000 vluchtelingen verblijven. Beeld afp
Soedanese vluchtelingen komen aan bij het Yusuf Batil kamp in Zuid-Soedan waar meer dan 100.000 vluchtelingen verblijven.Beeld afp

De UNHCR wil meer internationale solidariteit als het gaat om opvang van vluchtelingen. Vooral in Europa. "In Kenia en Nepal zitten duizenden mensen al meer dan twintig jaar in een tentenkamp. Kinderen zijn er geboren en volwassen geworden. In schrijnende, soms ook gevaarlijke omstandigheden. Uitzichtloos. Wachtend op niets", zegt René Bruin namens UNHCR Nederland.

De vluchtelingenorganisatie van de VN heeft een 'hervestigingsprogramma' voor de meest kwetsbare vluchtelingen die niet op eigen houtje een veiliger heenkomen kunnen zoeken. In 2011 werden er 80.000 van die vluchtelingen elders in de wereld gehuisvest. Die bereidwilligheid is een belangrijk signaal, zegt Bruin: "Buurlanden die te kampen hebben met een grote instroom houden eerder hun grenzen open als er internationale solidariteit is bij de opvang van vluchtelingen."

80 procent van de 80.000 kwam in Noord-Amerika terecht, Australië 'hervestigde' 9000 vluchtelingen, Europa in totaal slechts 5000. Europese vluchtelingenorganisaties startten onlangs een campagne om het Europese totaal in het jaar 2020 naar 20.000 te tillen.

Nederland neemt al sinds de jaren zeventig jaarlijks vijfhonderd 'uitgenodigde vluchtelingen' op, naast de mensen die dus op eigen gelegenheid hier asiel aanvragen. Dat is weinig ten opzichte van Zweden (1900) en Noorwegen (1300). Nederland heeft echter wel een grote rol gespeeld bij uitbreiding van het hervestigingsprogramma, zegt Bruin. "Sinds 2004 is het aantal deelnemende landen verdubbeld, van dertien naar 26."

Tegenover de roep om meer vluchtelingen op te nemen, lijkt minister Leers (asiel) juist nieuwe drempels op te werpen. Hij kwam in februari met een nieuw criterium voor de nieuwkomers: het 'integratieperspectief'. Dat oogstte veel kritiek. Vind maar eens een academicus uit Somalië, waar het onderwijs al jaren op zijn gat ligt. "Natuurlijk moeten mensen als ze hier zijn integreren. Maar je kunt niet zeggen: het is heel vervelend, maar u heeft nou eenmaal geen hersenen, dus we nemen u niet op", zei Sharon Gesthuizen (SP).

De UNHCR houdt al rekening met integratiemogelijkheden, stelt Bruin. Door te kijken of er in het land van plaatsing al familie woont, of een gemeenschap is die de vluchteling kan opnemen. "Maar aan cherry picking, de mooiste eruit selecteren, doen we niet. Dan zou onze integriteit in het geding komen. Bescherming staat voorop. Wij dragen de alleenstaande vrouw in een tentenkamp voor, mensen in medische nood. Of de man die gevaar loopt nu de Somalische organisatie Al-Shabaab acties over de grens uitvoert."

Bruin is wel lovend over Leers idee om vluchtelingen voordat ze naar Nederland komen een culturele oriëntatiecursus te geven. "Ze leren iets van de taal, over het land en het dorp waar ze terechtkomen. Dat tempert hopelijk al te hoge verwachtingen. Nederland is niet het paradijs op aarde. Ze krijgen bijvoorbeeld te horen hoeveel dagen per jaar het hier maar warm is. En dat integreren best moeilijk is."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden