Unesco: Te veel kinderen en jongeren gaan niet naar school

null Beeld hollandse hoogte
Beeld hollandse hoogte

Ruim 260 miljoen kinderen en jongeren in de wereld gaan niet naar school. Dit heeft grote gevolgen voor de wereldwijde armoedebestrijding.

Dat stelt Unesco, de organisatie voor onderwijs, wetenschap en cultuur van de Verenigde Naties, in een deze week gepubliceerd rapport. Volgens de VN-organisatie zou de wereldwijde armoede gehalveerd kunnen worden als alle volwassenen de middelbare school zouden hebben doorlopen.

Als de huidige trend doorzet, gaat dat niet lukken, waarschuwt Unesco. Het aantal kinderen en jongeren dat niet naar school gaat neemt nauwelijks meer af sinds 2012.

Niet naar schoolgaande kinderen gesorteerd op regio en leeftijdsgroep. Beeld UNESCO
Niet naar schoolgaande kinderen gesorteerd op regio en leeftijdsgroep.Beeld UNESCO

Om te bepalen hoe onderwijs bijdraagt aan armoedebestrijding keek Unesco naar het effect van onderwijs op economische groei en armoedebestrijding in ontwikkelingslanden tussen 1965 en 2010. Uit deze studie blijkt dat onderwijs zowel direct als indirect effect heeft op economische groei en armoede. Zo brengt onderwijs mensen vaardigheden bij waarmee ze gemakkelijker een beter betaalde baan vinden. Een jaar extra opleiding zorgt voor gemiddeld 10 procent meer inkomen. Onderwijs helpt mensen ook om te gaan met risico’s, zoals ziektes die voorkomen kunnen worden, waardoor ze een beter bestaan op kunnen bouwen.

Op basis van de resultaten van de studie verwacht Unesco dat 420 miljoen mensen uit de armoede kunnen ontsnappen als alle volwassenen de lagere en middelbare school zouden doorlopen. Dat is de helft van het totale aantal arme mensen wereldwijd en bijna twee derde van het aantal arme mensen in Sub-Sahara Afrika en Zuid-Azië.

264 miljoen kinderen en jongeren niet naar school

Willen we dat doel halen, dan moet het aantal jongeren en kinderen dat naar school gaat drastisch stijgen, aldus Unesco. De cijfers liegen er niet om: in 2015 gingen in totaal 264 miljoen kinderen in de wereld niet naar school. Negen procent van de kinderen in de basisschoolleeftijd heeft geen toegang tot een school. Voor kinderen in de leeftijd van de onderbouw en bovenbouw van de middelbare school ligt dit percentage nog hoger op respectievelijk 16 en 37 procent.

Aantal kinderen dat niet naar school gaat per leeftijdsgroep en sekse.  Beeld UNESCO
Aantal kinderen dat niet naar school gaat per leeftijdsgroep en sekse.Beeld UNESCO

Er bestaan grote regionale verschillen in het aantal kinderen en jongeren dat niet naar school gaat. Sub-Sahara Afrika kent de hoogste aantallen: van de 61 miljoen kinderen in de basisschoolleeftijd die niet naar school gaan, leeft meer dan de helft in deze regio. Centraal- en Zuid-Azië staan op de tweede plek: in deze regio gaan 11 miljoen kinderen en jongeren niet naar school.

Minder donoren

Dat het aantal kinderen dat niet op school zit nauwelijks meer afneemt, komt volgens Kate Redman, woordvoerster van Unesco, onder andere doordat donoren steeds minder geld investeren in onderwijs. “We zien dat hulp besteed aan onderwijs al jaren afneemt. Er is een soort donormoeheid voor onderwijs ontstaan. We vermoeden dat dit komt omdat je met onderwijs moeilijk kunt scoren. Onderwijs vergt een lange adem en je ziet pas op langere termijn resultaten.”

Volgens Redman wordt het ook steeds lastiger om de groep die nog niet naar school gaat te bereiken. “Relatief gemakkelijke oplossingen als het afschaffen van schoolgeld zorgden er in het verleden voor dat meer kinderen en jongeren naar school gingen. Voor de grote groep die nog niet naar school gaat, omdat ze bijvoorbeeld in verafgelegen gebieden wonen, zijn meer ingewikkelde oplossingen nodig.”

Het grote aantal vluchtelingen in de wereld zorgt er ook voor dat minder kinderen en jongeren op school zitten, zegt Marinke van der Bend , communicatieadviseur bij Edukans. “Er zijn op dit moment zo’n 65 miljoen vluchtelingen wereldwijd, waarvan de helft kinderen. Deze kinderen gaan vaak een periode niet naar school omdat er geen faciliteiten zijn in opvangkampen of omdat ze de taal niet spreken van het gebied waar ze naartoe vluchten.”

Volgens van der Bend ligt het grootste probleem bij de schoolverlaters. “We zien vaak dat kinderen wel naar de basisschool gaan, maar ergens tussen groep 1 en groep 8 afhaken, omdat ze thuis moeten helpen, geld moeten verdienen of, in het geval van meisjes, zwanger raken of uitgehuwelijkt worden.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden