Unesco biedt helpende hand, al hoeft dat niet

AMSTERDAM - De Unesco heeft Iran hulp toegezegd bij het restaureren van de door de aardbeving verwoeste citadel van Bam. De historische citadel van Bam was het grootste lemen gebouw van de wereld.

Iran stond op het punt de tweeduizend jaar oude stad aan de voormalige Zijderoute aan te melden voor de werelderfgoedlijst van de Unesco, de cultuurorganisatie van de Verenigde Naties. Door de aardbeving is tachtig procent van de stad verwoest. Iran kan, ondanks het feit dat Bam nog niet op de lijst staat, dus wel op Unesco-hulp rekenen.

,,Bam is de beroemdste historische stad van Iran'', zo verklaarde de hoogste baas van de Unesco Koichiro Matsuura de toezegging.

Vier andere monumenten in Iran staan wel op de lijst, onder meer het beroemde Persepolis met zijn prachtige beelden.

De Unesco verplicht zich financiële en technische bijstand te verlenen indien de monumenten, steden en natuurgebieden die op de lijst staan ernstig worden beschadigd door natuurrampen of 'rampen door de mens veroorzaakt'. Ook biedt de organisatie technische en financiële hulp als regeringen daar zelf niet toe in staat zijn.

Landen die monumenten voordragen verplichten zich op hun beurt deze voor de lange termijn te beschermen. De plek moet geregeld worden bezocht om vast te stellen dat de eigenschappen waarom de plek voor het nageslacht bewaard moet blijven, ook behouden blijven. Een plaats op de lijst biedt als bijkomend voordeel dat dit publiciteit oplevert en toeristen trekt.

Er staan 754 locaties op de werelderfgoedlijst. Voor Nederland zijn dat er zes: Schokland, de stelling van Amsterdam, de molens bij Kinderdijk, het ir. D.F. Woudagemaal bij Lemmer, de Beemster en het Schröderhuis van de architect Rietveld in Utrecht. Ook de binnenstad van Willemstad, op Curaçao, staat op de lijst. Nederland wil de binnenstad van Amsterdam en de Van Nelle-fabriek in Rotterdam nog voordragen.

Behalve een lijst voor locaties, heeft de Unesco ook een lijst voor documenten (waarop onder andere het Nederlandse VOC-archief staat) en is de organisatie onlangs een lijst voor folklore begonnen.

Een plek op de lijst garandeert niet dat een monument goed beheerd wordt. De Unesco kan niets afdwingen en de lijst slechts gebruiken als drukmiddel om plannen tegen te gaan die een monument of natuurgebied bedreigen.

In sommige landen is sprake van schatgraverij en ontvreemding. In sommige landen worden zelfs musea leeggeroofd, zoals in Nigeria en Afghanistan. Om dit aan de kaak te stellen heeft de Unesco een zwarte lijst in het leven geroepen van bedreigd Werelderfgoed.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden