Underdog

SYLVAIN EPHIMENCO

Onlangs is de facebookpagina van de Franse politieke beweging 'Les Indigènes de la République' (IR) wegens het radicale karakter ervan geblokkeerd. De naam van die beweging is misschien het best als de 'inboorlingen van de republiek' te vertalen. 'Inboorling' was ook de door kolonisten gebruikte term voor een autochtone inwoner van een niet-westers land. Geen toeval, omdat IR zich allereerst als antikolonialistisch definieert en vervolgens als antiracistisch en antizionistisch - en dus vooral Fransen van allochtone afkomst aanspreekt. IR is van links tot rechts zeer omstreden wegens extreme standpunten: er wordt hun antiblankracisme verweten, het verheerlijken van aanslagen en Hezbollah-sympathieën.

In Nederland zou je misschien een vergelijking met Denk kunnen wagen als je een partij zoekt die zich vooral op etnische grond profileert. Maar daar is ook alles mee gezegd. Naast de bozige IR is Denk bijna een lieflijke verzameling van clowneske figuren met cabareteske trekjes. Maar wel politieke clowns met onmiskenbaar charisma en welbespraaktheid die zelfs een coryfee als Hans Wiegel redelijk positief stemmen. Anders dan IR kan Denk zich op een overweldigende media-aandacht verheugen, ook al is deze nu niet bijster positief. Gisteren nog vond minister Asscher het nodig een sneer aan Denk uit te delen: 'Als Denk ertegen is dat mensen over één kam worden geschoren, dan moet de beweging dat zelf ook niet doen met journalisten'.

Ik vermoed dat men bij Denk een gat in de lucht heeft gesprongen, want ministeriële aandacht is meer dan welkom. De partij van de vier musketiers Kuzu, Öztürk, Azarkan en Simons heeft onlangs een zware aanval tegen de gehele Nederlandse pers ingezet (als preventieve maatregel tegen een kritische publicatie in NRC Next). De unanieme reactie, tot aan journalistenvakbond NVJ toe, was furieus. Precies wat Denk beoogde: de underdog die zich in zijn eentje kranig verweert tegen al die persmuskieten die in hun redactiezalen de hele dag tegen hun 'emancipatorische' beweging samenspannen. Je zou dit stigmatiseren van de pers zonder onderscheid contraproductief kunnen noemen, maar de potentiële achterban van Denk is gevoelig voor complottheorieën. Met kopstukken uit de Turkse, Marokkaanse en Surinaamse gemeenschap spreekt Denk een virtueel electoraat aan waarbij eventuele hulp van de pers onbeduidend oogt. Eigen kracht eerst!

Je kunt betreuren dat met Denk de 'racialisering' van de Nederlandse politiek straks een feit is. Maar het is onvermijdelijk. Tal van maatschappelijke kwesties (Zwarte Piet, slavernij, etnisch profilering, hoofddoekjes, enz.) zijn de laatste tijd door activistische ijver tot een kookpunt gebracht, wat veel geïrriteerde tegenreacties heeft veroorzaakt. Polarisatie kan nu een vruchtbare grond worden. Het wachten was op een containerbegrip voor al die kwesties, een partij die met opgezwollen spierballen met de PVV gaat knokken. Denk zou straks GroenLinks, Pechtold of de Vara-site Joop overbodig kunnen maken.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden