NieuwsMalta

Underdog zonder politieke ervaring wordt nieuwe premier van Malta

De nieuwe premier Robert Abela zwaait naar zijn aanhangers.  Beeld REUTERS
De nieuwe premier Robert Abela zwaait naar zijn aanhangers.Beeld REUTERS

Vanaf het balkon van het presidentieel paleis waar hij even daarvoor als premier was beëdigd, zwaaide Robert Abela maandagmiddag enthousiast zijn applaudisserende aanhangers beneden op het plein toe.

De 42-jarige Abela volgt Joseph Muscat op, die weken geleden onder vuur kwam te liggen door het onderzoek naar de moord op journaliste Daphne Caruana Galizia die in 2017 door een autobom werd gedood. Duidelijk werd dat mensen in de hoogste politieke kringen met de dood van de journaliste, die grootschalige corruptie aan het licht bracht, in verband worden gebracht. Muscat wist zijn vertrek nog wat te rekken maar ruimt nu – halverwege zijn termijn – alsnog het veld.

Zijn opvolger Abela nam de naam van Caruana Galizia niet een keer in de mond tijdens zijn overwinningsspeech zondag. Een dag eerder hadden de leden van de Arbeiderspartij hem onverwacht met 58 procent van de stemmen tot nieuwe leider en daarmee automatisch tot premier gekozen. Onverwacht, omdat Abela tijdens de campagne de underdog was; iedereen leek ervan uit te gaan dat vicepremier Chris Fearne de nieuwe leider zou worden. Maar met zijn boodschap dat hij zich hard wil maken voor meer sociale woningen,  gratis medicijnen voor ouderen en het inperken van migratie, wist Abela de partijleden te overtuigen.

Trotse vader

De politicus leek zelf ook verrast toen hij zondag door de uitzinnige menigte de sporthal binnen liep waar de partijleden zich hadden verzameld. In het publiek stond ook zijn trotse vader, George Abela, die in 2008 zelf in de race was om partijleider te worden maar het toen moest afleggen tegen Joseph Muscat; wel diende hij tussen 2009 en 2014 als president.

Robert Abela mag dan uit een politieke familie komen, aanvankelijk koos hij zelf niet voor een politieke carrière. Na zijn jeugd die hij vooral in het zuiden van het eiland doorbracht, studeerde hij rechten aan de universiteit van Malta waar hij ook zijn vrouw Lydia ontmoette met wie hij een 7-jarige dochter heeft. Hij werkte als advocaat in het familiebedrijf en werd pas in 2017 parlementslid. Ervaring met regeren – hij bekleedde nooit een ministerspost – heeft Abela niet; wel mocht hij als adviseur van Muscat vergaderingen van het kabinet bijwonen.

Mensen leggen bloemen en branden kaarsen bij een geïmproviseerde herdenkingsplek voor de onderzoeksjournaliste Daphne Caruana Galizia, die in 2017 op Malta werd vermoord.  Beeld REUTERS
Mensen leggen bloemen en branden kaarsen bij een geïmproviseerde herdenkingsplek voor de onderzoeksjournaliste Daphne Caruana Galizia, die in 2017 op Malta werd vermoord.Beeld REUTERS

Critici zien Abela vooral als protegé van Muscat. Tot nu toe gaf de nieuwe premier nauwelijks kritiek op het handelen van zijn voorganger al zei hij in zijn overwinningsspeech wel dat er fouten zijn gemaakt, die hij verder niet toelichtte. Abela benadrukte liever het belang van ‘continuïteit en stabiliteit’ voor het land. Vooralsnog lijkt de nieuwe premier niet van plan om de bezem door het Castle Palace te halen waar hij vanaf nu kantoor houdt. De ministersploeg en de staf houdt hij waarschijnlijk grotendeels intact. Toch zal hij de olifant in de kamer niet heel lang kunnen ontwijken. Het moordonderzoek dat Malta al maanden op zijn kop zet, is niet zomaar vergeten, er worden nog verschillende rechtszaken gevoerd. En anders zullen de demonstranten die al weken regelmatig de straat op gaan om gerechtigheid voor Daphne Caruana Galizia te eisen, Abela daar wel aan herinneren.

Lees ook: 

Piepend en krakend komt het moordonderzoek op Malta in beweging

Regeringscrisis en een gearresteerde zakenman. Na twee jaar lijkt er eindelijk schot te zitten in het onderzoek naar de moord op de Maltese journalist Daphne Caruana Galizia. Wellicht heeft een boek over de zaak voor extra druk gezorgd.

Hoe komt EU-lid Malta aan deze verziekte politieke cultuur?

Ze houden elkaar de hand boven het hoofd, er is corruptie en er zijn banden met louche zakenlieden. Bij het onderzoek naar de moord op journalist Daphne Caruana Galizia komen politici er slecht van af. Hoe komt EU-lid Malta aan deze verziekte politieke cultuur? Op zoek naar een antwoord, in de steile steegjes en op de hoge vestingsmuren van het eiland.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden