’Underdog zijn, dat is goed’

(Trouw) Beeld Patrick Post / Sportstation
(Trouw)Beeld Patrick Post / Sportstation

Manon Melis is de blikvanger van het Nederlands vrouwenelftal, dat vanaf morgen meedoet aan het Europees kampioenschap in Finland. De spits speelt in de Zweedse competitie.

Haar kleine gestalte doet anders vermoeden, maar Manon Melis geldt als schrik van menige defensie in Zweden. De spits van Oranje, 1 meter 64 lang, liet zich vorig jaar tot topscorer van de loodzware competitie kronen. Het succes van het Nederlands elftal op het EK hangt daarom voor een belangrijk van haar af.

De invoering van de eredivisie voor vrouwen maakte Melis niet mee. Op 20-jarige leeftijd kreeg ze een telefoontje uit Zweden. Of de geboren Rotterdamse er iets voor voelde uit te komen voor FC Malmö. De gedachte te mogen spelen in de beste liga van Europa overvleugelde elke aarzeling in een oogwenk.

„Nadenken hoefde niet”, blikt Melis twee jaar later terug op het gesprek. „Achter de schermen waren ze destijds bezig met het opzetten van de eredivisie. Moest ik daar alles van laten afhangen? Als je naar de beste competitie kunt, ga je daar naartoe. Vergelijk het met een man die de keuze krijgt tussen Feyenoord en Arsenal. Een eenvoudige keuze, lijkt me.”

In Malmö belandde ze in een andere wereld. Sinds het bedrijf LdB de vrouwentak van Malmö FF in april 2007 overnam, onderging de club een metamorfose. Geld speelde geen rol voor het cosmeticaconcern. In alles moest het team de glamouruitstraling van het merk hebben. De witroze outfits met orchideemotieven zijn slechts het topje van de ijsberg. „We beschikken over een eigen trainingscomplex, een stadion en een zeer professionele marketingafdeling”, lacht Melis, die zich bewust is van haar uitzonderingspositie. „Regelmatig moeten we opdraven voor een fotosessie van de hoofdsponsor. Kijk maar op onze website. Daar kun je het resultaat zien. Supervrouwelijk. De slogan zegt alles: It’s a women’s world.”

Een baan hoefde Melis niet te zoeken. Met haar salaris kan ze prima uit de voeten. Een appartement van de club, in het centrum van de stad, dient als uitvalsbasis. „Ik ga met de fiets naar de training”, vertelt ze. „Sommige ploeggenoten werken wel. Bij een bank of op de marketingafdeling van LdB. Dat zijn Zweedsen. De buitenlanders richten zich uitsluitend op voetbal.”

Melis moest flink wennen aan het topsportklimaat. De voorbereiding van Malmö, vorig seizoen derde in de Damallsvenskan, laat zich qua zwaarte vergelijken met elke profclub met enige ambitie. Behalve groeps- en individuele trainingen moeten de spelers onder begeleiding oefeningen doen in het krachthonk. „Ik lag om negen uur ’s avonds in bed en ging na het ontwaken direct naar de club.”

De prettige arbeidsomstandigheden vergoeden veel. Uren in de bus zitten naar uitduels of ploeteren op een veldje in de omgeving hoeft de selectie niet. FC Malmö verplaatst zich per vliegtuig, speelt in serieuze stadions en verblijft tijdens de competitiestop in exotische oorden. „Vroeger gingen we naar Spanje. Tegenwoordig verblijven we in Zuid-Afrika, voor het goede doel.”

Melis doelt op een aidsproject dat de club heeft opgezet. Met clinics en voorlichting helpt het team jaarlijks geselecteerde scholen in de provincie KwaZulu-Natal. „Elke speelster is ambassadeur”, legt ze uit. „Via onze website onderhouden we contact met de meisjes van een school. In Zweden zamelen partnerverenigingen schoenen en kledij in. Ze hebben daar niets.”

Ondanks het glamourachtige imago komen de vrouwen niet met witte broekjes van het veld. De hardheid in de competitie vergt incasseringsvermogen. Melis kan daar over meepraten. Vorig jaar oktober veroorzaakte de knie van een keepster grote schade. Melis brak een kaak en moest lang herstellen. Hierdoor miste de international de play-offs met Spanje waarin een ticket voor het EK werd afgedwongen.

„Eenmaal op de grond dacht ik dat mijn hoofd ging ontploffen”, grijnst ze. „Mijn tong, verhemelte en wang zwollen op. Ik dacht eerst dat een tand los zat. Alles was verschoven. Na de operatie kreeg ik een beugel met een elastiekje. Kauwen ging niet. Ik verloor veel gewicht. En nu? Mijn lippen zijn gevoelloos door de ingreep. Dat trekt vanzelf bij.”

Over het EK maakt ze zich geen zorgen. Melis kijkt vooral uit naar ontmoetingen met ploeggenoten. Druk voelt ze niet. „Nederland heeft zich als laatste geplaatst. We zijn dus underdog. Zo voel ik me ook. Dat is alleen maar goed. We moeten niets, maar willen de tweede ronde bereiken. Laat het toernooi maar beginnen.”

Manon Melis moest flink wennen aan het topsportklimaat bij haar Zweedse club. (FOTO PATRICK POST, SPORTSTATION) Beeld Patrick Post / Sportstation
Manon Melis moest flink wennen aan het topsportklimaat bij haar Zweedse club. (FOTO PATRICK POST, SPORTSTATION)Beeld Patrick Post / Sportstation
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden