Unanieme steun voor Telting

De Surinaamse oppositie is erin geslaagd met gemeenschappelijke kandidaten te komen voor de tijdelijke vervulling van het president- en het vice-presidentschap.

Na dagen van onderhandelen rolde dinsdagavond de naam uit de bus van André Telting, oud-president van de Surinaamse Centrale Bank als beoogd opvolger van president Jules Wijdenbosch. Naast hem opereert Eddy Jharap, directeur van de Surinaamse Staatsolies, als kandidaat-vice-president.

Het kostte het Gestructureerd Samenwerkingsverband, de verenigde oppositie tegen de inmiddels demissionaire regering Wijdenbosch, nog heel wat moeite om de fractie van de Beweging voor Vernieuwing en Democratie achter de twee kandidaten te krijgen. De BVD, die uit de regeringscoalitie was gestapt en daarmee vorige week dinsdag bijdroeg aan de val van president Wijdenbosch in de Nationale Assemblee, hield aanvankelijk stug vast aan de twee eigen kandidaten: Henk Rhamdin, oud-directeur van Suralco, als president en Siegfried Gilds, minister van defensie in de vorige regering, als vice-president.

De houding van de BVD wekte grote irritatie. De vierkoppige fractie stapte in 1996 onder veel geheimzinnigheid uit de VHP, en trok haar steun aan de zittende president Ronald Venetiaan in, om die vervolgens aan Wijdenbosch te geven. De BVD heeft nu meegeholpen de motie van wantrouwen tegen Wijdenbosch aangenomen te krijgen. Maar de 'overlopers' moesten niet meteen proberen tegenover de gezamenlijke oppositie het onderste uit de kan te halen, zo klonk het.

Uiteindelijk kozen de BVD-ers, onder leiding van parlementsvoorzitter Marijke Djawalapersad eieren voor hun geld en schaarden ze zich achter het koppel Telting/Jharap. De fractie heeft gehandeld in het volksbelang, heette het, en bovendien zijn de kandidaten 'waardige Surinamers'.

Met een parlementsvoorzitter uit de rijen van de oppositie tegen Wijdenbosch, die ondanks de motie van wantrouwen tegen hem en zijn regering halsstarrig weigert op te stappen, kan de procedure om in de Assemblee de nieuwe president te kiezen vergemakkelijkt worden.

Het is immers aan de Assemblee-voorzitter om tempo en aanpak te bepalen. De datum van de eerste stemronde in de Assemblee zal een dezer dagen worden bekendgemaakt. De kwestie is nu om het bij die ene stemronde te houden, waarin een tweederde meerderheid in de 51 zetels tellende Assemblee nodig is om de nieuwe president te kiezen, 34 stemmen dus.

Het Gestructureerd Samenwerkingsverband is zeker van 27 zetels, en is druk aan het lobbyen om de Javaanse partijen KTPI van Willy Soemita en Pendawa Lima, die nog in de coalitie rondom Wijdenbosch zitten, aan zijn zijde te krijgen, waarmee het Telting-kamp komt op 33 zetels.

De hoop is verder gevestigd op leden van de fractie van de NDP, de partij van Wijdenbosch en van voorzitter Desi Bouterse. De NDP heeft immers zelf ook al uitgesproken van Wijdenbosch als president verlost te willen worden, maar koppelde daar wel meteen vervroegde verkiezingen aan vast. Iets waar het Gestructureerd Samenwerkingsverband pas over een jaar aan wil, wanneer het meeste door Wijdenbosch opgehoopte puin is geruimd door Telting en zijn zakenkabinet.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden