Antwoorden op de vraag vanMonic Slingerland

‘Un fène tèd en hou juh an duh afsprakuh, doen wè dat auk’

Gewacht

Schandalig dat de gemeente tot oktober heeft gewacht om afspraken te maken over de vreugdevuren. Iedereen had kunnen bedenken dat met de huidige eisen onrust zou ontstaan. Wat is er gebeurd met het Nederlandse polderen? Zo ingewikkeld is het toch niet?
Wilco van der Mersch,  Den Haag

Gecontroleerd

Geboren en opgegroeid in het Laakkwartier vind ik het niet verstandig dat burgmeester Remkes het vreugdevuur op het strand verbiedt. Wijzer was het mijns inziens geweest om gecontroleerd vreugdevuur, zeker niet te hoog of te breed, onder gemeentelijk toezicht toe te staan. Daarmee had veel onrust in Den Haag voorkomen kunnen worden.
Cathrien Leder-Boerma, Lelystad

Kastanjes

Remkes moet de kastanjes uit het (vreugde)vuur halen die Pauline Krikke heeft laten smeulen. Daar brandt hij nu zijn vingers aan. En gezien de weerstand in Duindorp misschien wel zijn hele hand. Met de botte bijl zou Remkes nog wel eens meer schade kunnen aanrichten dan het ‘vliegvuur’ van vorig jaar. Ga alsnog om de tafel met de Duindorpers die in januari 2019 al aan de bel trokken
Truus Groothuis, Culemborg

Op het strand

Omdat het een wijs besluit was om indertijd de vreugdevuren op het strand te organiseren, lijkt het mij niet meer dan wenselijk om het feest alsnog met elkaar te gaan organiseren.
Suzanne van der Kooij, Den Hoorn

Gedisciplineerd

Tegen Oud en Nieuw liep ik altijd even langs het strand bij Duindorp. Met bewondering zag ik hoe gedisciplineerd de jongens hun brandstapel aan het bouwen waren, in ploegendienst, geen alcohol tijdens het werk. Na de ramp vorig jaar kwam het besef dat de wedstrijd naar hoger en hoger uit de hand was gelopen. Remkes had zaken kunnen doen over een brandstapel van tien kubieke meter. Met de brandweer standby.
Peter Brugts, Den Haag

Terecht verboden

Als je doelbewust afspraken negeert en onverantwoorde risico’s neemt, zoals de Scheveningers en Duindorpers vorig jaar, dan kun je daarop afgerekend worden. Wat mij betreft zijn de vreugdevuren terecht verboden.
Willem de Vreede, Den Haag

Tot inkeer gekomen

Als ik Remkes was zou ik zeggen: “Het besluit om een verzekering te eisen voor de vuurstapels op het strand van Duindorp en Scheveningen, was puur door angst ingegeven. Ik ben tot inkeer gekomen, toen ik zag dat er met de veel lagere stapels van de afgelopen twintig jaar nog nooit wat gebeurd was. Ik geef jullie dus toestemming om de boel in de fik te zetten zonder de eerder vereiste vergunning. Beide stapels mogen geen centimeter hoger zijn dan tien meter. Graag blijf ik met jullie in gesprek, al is mijn Haags niet zo best. Bij de uitvoering en de voorbereiding zal dus altijd iemand van onze gemeente, de politie of de brandweer aanwezig moeten zijn. Un fène tèd en hou juh an duh afsprakuh, doen wè dat auk.”
Ben Lochtenberg, Den Haag

Monic Slingerland is chef opinie van Trouw. Elk weekend stelt ze een vraag aan de lezers, op woensdag verschijnt een selectie van de antwoorden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden