'UMTS kost veel telecombedrijven de kop'

Over zeven magere telecom-jaren zal Europa nog slechts vijf aanbieders van mobiele communicatie rijk zijn. Het slechte nieuws voor KNP: het Nederlandse bedrijf is niet een van de vier die zeker zullen overleven. Het goede nieuws voor KPN is, dat het een van de drie kanshebbers is voor de vijfde stoel.

redactie economie

Dat beeld schetst het onderzoeksbureau Forrester Research. Nu nog telt elk Europees land minstens één 'eigen' mobiel belbedrijf, veelal voortgekomen uit de nationale PTT, plus enkele buitenlandse concurrenten. Van die lappendeken van tientallen aanbieders blijven er vijf over.

Tot die vijf behoren zeker Vodafone (het grootste mobiele telecombedrijf ter wereld en moeder van onder meer Libertel), en de mobiele divisies van Deutsche Telekom, France Télécom en British Telecom. Voor de enig overgebleven, vijfde plek gokt Forrester op KPN, het Spaanse Telefónica of Telecom Italia. De drie zouden het volgens Forrester echter ook nog kunnen afleggen tegen het Japanse NTT Docomo. De laatste, op de wereldmarkt nummer twee achter Vodafone, heeft een belang van 15 procent in KPN Mobile. Als KPN Mobile met erg grote geldproblemen te kampen zou krijgen, zou Docomo in ruil voor extra financiën een meerderheid in de mobiele tak van KPN kunnen nemen, zo menen analisten. Hoe dan ook lijkt het duo KPN-Docomo dus een redelijke kans te maken op een plaats bij de laatste vijf.

Dat alle collega's uit België, Zweden, Zwitserland en tal van andere Europese landen de eindstreep niet zelfstandig zullen halen, ligt volgens Forrester aan de komst van mobiel internet. Daar zijn enorme investeringen mee gemoeid. Vorig jaar is voor UMTS-licenties in verscheidene Europese landen in totaal al ruim 200 miljard gulden betaald. Het aanleggen van het UMTS-netwerk gaat nog eens het dubbele daarvan kosten. En om straks voldoende klanten voor de UMTS-diensten te hebben, zullen ook nog miljarden in reclame gestoken moeten worden.

Die bedragen zijn met UMTS niet terug te verdienen, voorspelt Forrester. De felle concurrentiestrijd zal voor steeds lagere prijzen zorgen voor traditionele telefoongesprekken. Per gebruiker krijgen de telecombedrijven daardoor straks 36 procent minder geld binnen voor mobiel telefoneren. De gemiddelde gespreks-omzet per gebruiker (arpu in vakjargon: average revenue per user), daalt daarbij van 490 naar 313 euro per jaar.

De opbrengsten uit nieuwe diensten zullen dat gat meer dan opvullen, menen veel telecombedrijven. Maar dat is volgens Forrester de grote misvatting die veel bedrijven de kop zal gaan kosten. Het onderzoeksbureau denkt dat er straks gemiddeld niet meer dan 419 euro per abonnee wordt binnengehaald. Die ontwikkeling zal al vanaf 2003 leiden tot dalende bedrijfswinsten en vanaf 2007 tot verliezen.

Met zijn sombere omzet-analyse wijkt Forrester af van wat wordt voorspeld door de sector zelf. De uitkomst van de analyse: nog slechts vijf aanbieders in 2008, is minder verrassend. KPN verkondigt die visie zelf al geruime tijd. En in Europa is alom te zien hoe concurrenten proberen groepen te vormen, al was het maar om de mobiele Europese burger mobiele diensten in de hele Unie te kunnen leveren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden