Update

UMC Utrecht vaker in de fout

null Beeld anp
Beeld anp

Het Universitair Medisch Centrum Utrecht heeft meer fouten gemaakt bij operaties. Het ging mis bij zeker vijf dove kinderen. Hun implantaat werd niet goed geplaatst. Vier van hen hebben een hersteloperatie gekregen, een vijfde corrigerende ingreep staat in de planning.

Onderzoeksprogramma Zembla meldt dat woensdag. Volgens de uitzending kregen ouders te horen dat een ervaren chirurg de operatie zou doen, maar werd de ingreep in werkelijkheid uitgevoerd door een minder ervaren arts. Bovendien zouden de ouders geen voorgesprek hebben gehad met de behandelend arts.

Het gaat om kinderen die een zogeheten cochleair implantaat moesten krijgen, een hulpmiddel waarmee ze beter konden horen. Die moet achter het oor worden aangebracht. Dat zou in het Erasmus MC in Rotterdam gebeuren, maar dat ziekenhuis had er geen geld voor. Daarom bood het UMCU aan de ingrepen over te nemen.

Het UMCU erkent in een reactie dat 'dingen niet goed zijn gegaan bij operaties en rond de intake. Dat vinden wij natuurlijk ongelofelijk vervelend en naar voor de kinderen.' Het ziekenhuis zegt dat de operaties zijn gebeurd 'onder supervisie' van een ervaren arts maar dat toezicht was niet voldoende. Volgens het UMCU zijn maatregelen op dit moment niet aan de orde, het ziekenhuis wacht een inspectie-onderzoek af.

Zembla besteedde eind vorig jaar ook aandacht aan de afdeling keel-, neus- en oorheelkunde (kno) van het UMCU. De afdeling zou twee dodelijke incidenten tijdens operaties hebben verzwegen. Ook zou er sprake zijn van een angstcultuur. Kort erna kwam naar buiten dat een andere afdeling een tumor bij een patiënt over het hoofd had gezien. De vrouw werd daardoor ongeneeslijk ziek.

Toezicht
Patiëntenfederatie NPCF eist dat de zaak tot op de bodem wordt uitgezocht. "Verschrikkelijk. Dit had nooit mogen gebeuren. Een patiënt die planbare zorg krijgt, moet altijd vooraf zijn gezien door de dokter die hem of haar opereert'', zegt Dianda Veldman, directeur van NPCF. Volgens haar is dit het zoveelste bewijs dat het systeem met maximale vergoedingen per ziekenhuis niet werkt. "Het geld voor de zorg moet de patiënt volgen. Het moet niet zo zijn dat de patiënt naar een ander ziekenhuis moet omdat in het eigen ziekenhuis het plafond van een behandeling is bereikt'', stelt Veldman.

VVD-Kamerlid Leendert de Lange wil dat het Universitair Medisch Centrum Utrecht onder verscherpt toezicht wordt geplaatst en van onder tot boven wordt doorgelicht.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden