UMC Utrecht onder verscherpt toezicht

null Beeld anp
Beeld anp

Het Universitair Medisch Centrum Utrecht is voor zes maanden onder verscherpt toezicht gesteld van de Inspectie voor Gezondheidszorg (IGZ). Het ziekenhuis wordt al sinds oktober nauwlettend in de gaten gehouden, naar aanleiding van een aantal ernstige medische missers.

De inspectie is een onderzoek begonnen naar de kwaliteit en veiligheid van de zorg op de op de afdelingen keel-, neus- en oorheelkunde (KNO) en hoofd-hals chirurgische oncologie (HHCO), waar de missers zich voordeden. De inspectie kijkt of de directie van het ziekenhuis de noodzakelijke stappen neemt bij 'het herstellen van het vertrouwen in de kwaliteit en veiligheid van zorg'.

De problemen bij het UMC Utrecht werden eind vorig jaar aan het licht gebracht door onderzoeksprogramma Zembla. De KNO-afdeling zou twee dodelijke incidenten tijdens operaties hebben verzwegen. Ook zou er sprake zijn van een angstcultuur. Kort erna kwam naar buiten dat een andere afdeling een tumor bij een patiënt over het hoofd had gezien. De vrouw werd daardoor ongeneeslijk ziek.

Inspecteurs zullen de komende tijd aangekondigde en onaangekondigde bezoeken brengen aan het ziekenhuis. De instelling moet maandelijks rapporteren over de voortgang. Het UMC Utrecht laat weten er alles aan te doen om de benodigde verbeteringen door te voeren. "Daar hebben we een herstelplan voor gemaakt. Wij verlenen de Inspectie alle medewerking om de uitvoering, de voortgang en de resultaten daarvan te toetsen."

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden