Ultramoderne garage lek als een mandje

Gemeentewerken in Rotterdam stellen een onafhankelijk onderzoek in naar fouten die zijn gemaakt bij de bouw van een ultramoderne parkeergarage in woongebied De Veranda.

De garage, die 13,8 miljoen euro kost en is gebouwd in opdracht van de gemeente Rotterdam, zou in maart dit jaar worden geopend. Vanwege ernstige lekkages in het ondergrondse deel van de garage moet nu onder meer een waterdichte vloer worden aangelegd. Bouwer Dura Vermeer verwacht dat dit deel van de garage hierdoor pas in juni 2006 in gebruik kan worden genomen. De bovengrondse parkeerlagen gaan vermoedelijk in maart open. De garage biedt plaats aan 650 auto's.

De Veranda, een woongebied in ontwikkeling met onder meer een Pathé-bioscoop, ligt tegenover stadion Feijenoord, langs de Nieuwe Maas. Bij de voorbereiding van de bouw werd al voorzien dat een geringe hoeveelheid grondwater de garage zou bereiken. Om die reden werd uitgegaan van permanente bemaling. Tijdens de bouw kwam echter veel meer water de garage binnen dan verwacht. Hoewel de bouw doorging en begin dit jaar werd voltooid, is de garage sindsdien domein van waterpompen.

Voor de bouw zijn tot een diepte van 35 meter damplanken aangebracht. Daar boven kwamen damwanden, die voor een ondergrondse, watervrije kuip moesten zorgen, bestemd voor auto's. Maar de wanden verschoven, met als gevolg dat flinke hoeveelheden water de garage binnenkwamen.

Constructeur ATB Velp wil niet reageren. De overige betrokken partijen ontkennen verantwoordelijk te zijn voor de fouten. Een arbitragezaak zal vermoedelijk beslechten wie verantwoordelijk is voor de fouten en daarmee de extra kosten. Volgens een woordvoerder van de dienst Stadstoezicht van de gemeente Rotterdam zijn voor de sterkte van de damwanden materialen gebruikt die 'niet voldoen aan de criteria van deze bouw'. “Wij hebben uiteindelijk gezegd: 'Maken die boel' en daarna zien we hoe met de kosten wordt omgegaan.“ Het onderzoek van Gemeentewerken richt zich overigens niet alleen op de damwanden, ook wordt onderzocht of Stadstoezicht een verkeerd bestek heeft afgegeven en of het verantwoord was de garage op kwetsbare grond langs de rivier te bouwen.

Paul de Ruiter van het gelijknamige Amsterdamse architectenbureau noemt de vertraging onnodig. “Het is heel vervelend dat de bouwfout niet al tijdens het werk is hersteld. Dat kon makkelijk, maar het is niet gebeurd. Ik ben architect, verzin de constructie niet. Wij doen alleen de vormgeving.“

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden