Ultrabescherming

U bent deze zomer hopelijk toch wel binnengebleven? Wij wisten van niets, anders hadden wij u wel gewaarschuwd voor de gevaren buiten. Maar wij verkeerden in de veronderstelling dat wij u voldoende hadden gewezen op de risico's van ultraviolette straling en op de mogelijkheden om er wat tegen te doen. Je kunt je insmeren met zonnebrandcrèmes, schreven wij meerdere malen op deze plaats, maar het is veel eenvoudiger en goedkoper om de schaduw van de parasol op te zoeken of gewoon een T-shirt aan te trekken.

Dat is een misvatting, zo beweert althans het persbericht dat wij deze week van Bever Zwerfsport ontvingen. Een T-shirt beschermt amper, meldt Bever, en ook onder een zonnescherm is een mens niet veilig. Maar gelukkig is daar nu wat tegen, al komt dit bericht voor velen als mosterd na de maaltijd. In de Bever-winkels kunt u UV Block kopen, een vloeistof waarmee u kledingstukken, tenten of paraplu's kunt inspuiten en zo hun UV-wering vergroten. Een wit T-shirt heeft volgens Bever een beschermingsfactor 5, dat wil zeggen, het laat eenvijfde ofwel 20 procent van de UV-stralen door. Na behandeling met UV Block heeft het factor 50 (slechts 2 procent komt er doorheen). Voor 15,95 euro heeft u een spuitbus die goed is voor vier T-shirts. Dat klinkt duur, maar u spaart er volgens het persbericht wel de dure crèmes mee uit die u anders ónder uw T-shirt had moeten smeren.

Een nieuwtje op de Nederlandse markt, voor zover wij weten. Andere landen, Australië voorop, hebben er al langer ervaring mee. Maar dan gaat het meestal om kleding die in de fabriek zonwerend is gemaakt. Vaak zit er dan titaanoxide in dat het zonlicht reflecteert. Dat werkt goed: erkende instituten meten beschermfactoren van 30. Alleen, voegen ze eraan toe, dat haal je met een gewone sweater ook wel.

Met een dun T-shirtje ligt dat dus anders. Een factor 5 is niet veel, voor iemand die de hele dag in de brandende zon verblijft. Middeltjes als UV Block kunnen die factor opwaarderen. ,,Het is een soort verfbad, maar dan met doorzichtige verf'', legt een woordvoerder van TNO uit. ,,Het spul nestelt zich tussen de vezels en absorbeert de UV stralen.''

Duitse instituten hebben factor 30 gemeten bij behandelde T-shirts, al plaatsen ze wel vraagtekens bij het spul. De samenstelling is niet altijd even duidelijk en ze hopen maar dat werkzame stoffen zoals oxaalanilide in het T-shirt blijven zitten en de drager ervan met rust laten.

Wat we helemaal niet weten, zegt Jürgen Rieker van het Duitse onderzoeksinstituut Hohenstein, is wat er tijdens het wassen en strijken met de UV-bescherming gebeurt. Maar wie wel eens een T-shirt heeft geverfd, weet dat die -zichtbare- verf langzaam verdwijnt in de was. Dat zal dan ook wel het lot zijn van de onzichtbare verf.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden