Ultra-rechtse leider Le Pen niet welkom bij bezoek paus aan kathedraal in Reims

PARIJS (AFP, Reuter) - De Franse extreem-rechtse leider Jean-Marie Le Pen behoort niet tot de 400 genodigden die zondag in de kathedraal van Reims het hoogtepunt van het pausbezoek aan Frankrijk zullen meemaken. Dat heeft aartsbisschop Gerard Defois van de Noord-Franse stad verklaard.

Le Pen had eerder beweerd dat hij een uitnodiging had ontvangen voor de plechtigheden ter gelegenheid van de 1500e verjaardag van de doop door bisschop Remigius van Reims van Clovis, de eerste Franse koning, die zich, volgens de overlevering in 496, tot het katholicisme bekeerde. Le Pen zei dat hij samen met enkele rechtse collega's naar Reims zou gaan om de paus, “het hoofd van de christenheid”, te eren.

Als reactie op de afwijzing liet de leider van het Front National weten dat hij niet zijn plan ''zeker'' zal doorzetten. Extreem-rechts in Frankrijk grijpt de Clovis-herdenking aan om extra hard de nationalistische trom te roeren.

Nationaal gevaar

De Franse bisschoppen hebben zich gisteren gevoegd bij degenen die verontwaardigd afstand hebben genomen van recente uitspraken van Le Pen over de ongelijkwaardigheid van rassen. De stellingname van de leider van het Front National is voor een christen onaanvaardbaar en “voedt racistisch gedrag, minachting voor de ander en uitsluiting”, zo laat de kerkleiding weten. Het episcopaat noemt Le Penns racistische taal een gevaar voor de hele Franse samenleving.

Inmiddels beleven conservatieve katholieke groeperingen de komst van de paus en de daarmee verbonden Clovis-herdenking bijna als een stimulans voor het herstel van het koningschap in Frankrijk, dat in de jaren zeventig van de vorige eeuw werd afgeschaft. Een van hen is burggraaf Philippe de Villiers, een uiterst rechtse en zeer katholieke Europarlementariër en oud-minister. Ondanks verzet van de lokale bisschop (mgr. Garnier van Lucon) is hij vastbesloten om tijdens het pausbezoek publiekelijk aandacht te vragen voor de bloedige onderdrukking van de monarchistische katholieken in de Vendée tijdens de Franse Revolutie.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden