Ultra-rechts zwaait in Duitsland met dé antifascistische vlag

ANTOINE VERBIJ

Hij ziet eruit als de Noorse vlag, de Wirmer-vlag, maar dan met de Duitse kleuren. Rode achtergrond, liggend zwart kruis, met goud afgebiesd. In de oorlog ontworpen door de katholieke jurist Josef Wirmer, bestemd voor het Duitsland van na de aanslag op Hitler, 20 juli 1944. Hitler overleefde, Wirmer niet: hij werd door de nazi's geëxecuteerd.

De vlag leefde voort. In sommige CDU-kringen wilde men haar na de oorlog als alternatief voor de horizontale zwart-rood-gouden blokken van de in hun ogen mislukte Weimar-republiek, Duitslands eerste democratie in de jaren van het interbellum. De Duitse politiek besliste anders. Na twaalf jaar hakenkruis keerde de Weimar-vlag terug.

Maar de Wirmer-vlag leefde voort. Ze is nog altijd in de handel onder de naam 'vlag van het Duitse verzet van de twintigste juli'. Inmiddels hebben anderen zich echter van de Wirmer-vlag meester gemaakt: groeperingen die het tegendeel vormen van het antifascisme. Rechtse tot zelfs extreem-rechtse groeperingen.

De vreemdelingenhaters van Pro NRW in Keulen, de radicaal-nationalistische denktank 'Duitsland college' van ex-RAF-terrorist Horst Mahler, de islamkritische website 'Politically Incorrect', de relschoppers van de 'Hooligans gegen Salafisten', Hogesa. Zij allen zwaaien met de Wirmer-vlag. En van meet af aan ook de Pegida-demonstranten in Dresden.

Het is de nabestaanden van Josef Wirmer een doorn in het oog. "Ik ben ontsteld", liet Josefs zoon Anton Wirmer aan Spiegel Online weten. "Het is in wezen de omkering van alle ideeën die de vlag van mijn vader uitdrukt. Het kruis staat niet alleen voor christelijke waarden. Het is een contrapunt tegenover het hakenkruis."

In de familie Wirmer beraadt men zich op juridische stappen. "Dat is erg ingewikkeld", zegt Wirmer. "Maar ik roep de firma's die de vlag produceren op om eens goed te kijken naar waar die nu voor wordt gebruikt."

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden