Ultra-orthodoxe joden kunnen voortaan koosjer mobiel bellen

Filters op internet beschermen strenggelovigen voor foute invloeden. Nu is er ook de koosjere mobiele telefoon.

Toen vader Avi dit jaar zijn beide dochtertjes – een tweeling van zes – wilde aanmelden bij een ultra-orthodoxe school in Jeruzalem, kon hij naar eer en geweten het formulier tekenen waarin staat dat zijn kinderen niet naar de televisie kijken en thuis geen internet gebruiken. Maar tot zijn verbazing ontdekte hij dat hij ook een koosjer mobiele telefoonnummer moest opgeven. Dat had hij niet.

Avi komt uit Char Nof, een wijk van Jeruzalem waar enkel charediem – ultra-orthodoxe joden – wonen. Zoals de meeste mannen in zijn gemeenschap, bestudeert hij dagelijks de joodse heilige geschriften, Thora en Talmoed, houdt hij sabbat en eet hij koosjer voedsel. Maar hij heeft nog niet gekozen voor de nieuwe religieuze aanpassing aan moderne technologie die de wereld van de charediem in Israël steeds meer voor zich weet te winnen.

De koosjere mobiele telefoon lijkt op een gewoon exemplaar: je kunt ermee bellen en gebeld worden en er kan een rekenmachine en een wekker op zitten.

Maar je kunt er geen tekstboodschappen mee versturen, er niet mee over het internet surfen en er geen foto’s mee maken – allemaal activiteiten die in de ogen van charediem tot ’onbetamelijk’ gedrag kunnen leiden.

Het versturen van sms’jes kan bijvoorbeeld de ontvangst van tekstboodschappen uitlokken, waarin seculiere gebeurtenissen worden aangekondigd. Ook kan het sms’en worden gebruikt als ongeoorloofd communicatiemiddel tussen tienerjongens en -meisjes.

Verder zijn foto’s van vrouwen strikt verboden in de ultra-orthodoxie, evenals het surfen over websites met een inhoud die ongeschikt wordt geacht.

Een ander onderscheidend kenmerk van de koosjere mobiele telefoon is een rabbinaal stempel van goedkeuring, vergelijkbaar met de koosjerverklaringen voor voedingsmiddelen.

Alle grote Israëlische gsm-bedrijven hebben zich inmiddels aangepast aan de machtige achterban van de charediem, door koosjere telefoons te leveren en goedkope abonnementen, die enkel verbinding kunnen maken met andere ultra-orthodoxe telefoonnummers.

Ook in Polen sijpelt religie de wereld van de mobiele telefonie binnen. De controversiële Poolse priester Tadeusz Rydzyk gaat er een katholiek gsm-netwerk opzetten, met hulp van een Poolse investeerder, zo meldt het financiële dagblad Parkiet.

De priester is omstreden door zijn felle nationalistische en antisemitische toespraken op zijn eigen radiozender Radio Maria. Rydzyk werd hiervoor al enkele keren door het Vaticaan op de vingers getikt.

Onder zijn luisteraars bevinden zich veel mensen die nog geen mobiele telefoon bezitten. Rydzyk zal het nieuwe netwerk dan ook onder de gelovige luisteraars promoten. Naar zijn programma luisteren tussen de een en vier miljoen mensen.

Het katholieke mobiele netwerk biedt luisteraars behalve de gebruikelijke diensten ook de mogelijkheid gebeden per sms te ontvangen en katholieke ringtones te downloaden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden