Ultimatum van Kiev weggehoond

Separatisten bestormen weer politiebureau

Het ultimatum van Kiev aan pro-Russische seperatisten heeft nog weinig indruk gemaakt. Voor maandag moesten de separatisten in het oosten van het land hun wapens neerleggen, anders zou er volgens interim-president Oleksandr Toertsjinov spoedig een 'anti-terreuroperatie' beginnen. Met het verstrijken van de deadline bestormden pro-Russische militanten opnieuw een politiebureau, dit keer in de stad Horlivka, nabij Donetsk.

De interim-president heeft inmiddels het bevel voor de 'speciale operatie' in Oost-Oekraïne ondertekend, de precieze inhoud ervan is nog geheim. Toertsjinov vraagt ook de VN om hulp bij de militaire operatie, maar de kans dat aan die oproep gehoor wordt gegeven is nihil - Rusland zal dit voorstel blokkeren via de VN-Veiligheidsraad.

De pro-Russische militanten in de Oost-Oekraïense stad Slavjansk vroegen de Russische president Vladimir Poetin gisteren om hulp. Zij willen bescherming tegen Oekraïense regeringstroepen. "Help ons zo veel als u kunt", stelden de separatisten in een oproep gericht aan Poetin.

Moskou zegt de hulpverzoeken uit Oost-Oekraïne te kennen en grote zorgen te hebben over de gebeurtenissen in Oekraïne. Maar het Westen gelooft niets van de Russische bezorgdheid. Met een woordkeuze die doorgaans door autocratische derdewereldleiders wordt gebruikt, beschuldigde Canada Moskou gisteren van 'imperialisme'.

De Europese ministers van buitenlandse zaken kwamen gisteren in Luxemburg bijeen om te praten over de crisis in Oekraïne. De ministers veroordeelden het Russische beleid in het buurland, en zien de hand van Moskou in de onrust. De Britse minister Hague van buitenlandse zaken zei over de escalatie in Oost-Oekraïne dat er "geen enkele twijfel bestaat dat Rusland dit gepland en bedacht heeft". Tijdens de ontmoeting werd besloten om de lijst van sancties tegen Rusland uit te breiden.

Ondertussen dreigen ook de Amerikanen met nieuwe sancties tegen Moskou. Wel benadrukken de VS dat Oekraïne voorlopig niet kan rekenen op militaire hulp. Volgens de Oekra-iense oud-president Viktor Janoekovitsj probeert de CIA 'bloedvergieten' uit te lokken in Oekraïne. De VS erkenden gisteren dat de CIA-directeur op bezoek was in Kiev, maar beschreven dit als een routine-reis.

De Amerikanen maakten tevens bekend dat een Russische straaljager afgelopen weekeinde meerdere keren vlak langs een Amerikaans oorlogsschip op de Zwarte Zee scheerde. Het toestel naderde het schip tot op minder dan 275 meter afstand. Ondanks enkele waarschuwingen vloog het toestel twaalf keer langs de USS Donald Cook, op ongeveer 150 meter hoogte. Het schip bevindt zich inmiddels in Roemeense wateren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden