Ultimatum Rotterdam aan moskeebestuur oogt krachteloos

Alweer ligt de bouw van de megamoskee naast De Kuip stil. En opnieuw stelt het Rotterdams stadsbestuur een ultimatum. Maar het staat machteloos.

De Rotterdamse wethouder Hamit Karakus stuurde begin juli vorig jaar een brief op poten aan het bestuur van de Essalammoskee. De volkshuisvestingswethouder was het eindeloze getalm en geruzie rond de bouw van de moskee naast voetbalstadion De Kuip beu. Al maanden lag de bouw van de megamoskee stil, en niet voor de eerste keer. De wethouder dreigde met intrekking van de bouwvergunning als de bouw niet snel hervat zou worden.

Bijna een jaar later is de situatie identiek. Deze week ontvingen het moskeebestuur en de sponsorende Al-Maktoumstichting in Doebai een brief vanaf de Coolsingel. Opnieuw eist de wethouder hervatting van de bouwwerkzaamheden, met als sanctie dat anders de bouwvergunning wordt ingetrokken.

Al zes weken ligt het werk aan de megamoskee, die een van de grootste islamitische gebedshuizen in Europa moet worden, stil. Bouwadviesbureau Expex in Capelle aan den IJssel, dat de bouw coördineert, en diverse onderaannemers versjouwen geen baksteen meer totdat de rekeningen worden betaald. „Een tijdelijke stop”, volgens Sudesh Sommandas van het adviesbureau. Er wordt gepraat met de opdrachtgever in Doebai over een betaalregeling. Bovendien wil Expex financiële garanties om herhaling te voorkomen.

Expex is niet het eerste bouwbedrijf dat zijn tanden stukbijt op het ambitieuze bouwplan van de Doebaise sjeik Hamdan Bin Rashid Al-Maktoum. Het bouwbedrijf Karl König uit het Duitse Ober-Mörlen, dat diverse moskeeën in Europa heeft gebouwd, staakte maart 2008 de werkzaamheden wegens achterstallige betalingen. Er loopt een bodemprocedure.

Na Karakus’ eerste ultimatum nam het moskeebestuur Expex in de arm om het bouwproces vlot te trekken. De wethouder werd beloofd dat de moskee – oorspronkelijke opleverdatum juni 2005 – eind dit jaar af zou zijn. In zijn tweede brief schreef de wethouder deze week dat hij het bestuur aan die planning zal houden. Maar volgens het Capelse bureau gaat dat niet lukken. Als de bouw snel hervat wordt, is alleen de buitenkant eind dit jaar af.

Ondanks de stoere taal staat het Rotterdams stadsbestuur machteloos. Het kan pas een bouwvergunning intrekken als er 26 weken lang geen bouwactiviteiten zijn. Dat duurt nog even. En bouwactiviteit is juridisch een rekkelijk begrip. Als het moskeebestuur enkele neefjes een stapel planken laat bezorgen op het bouwterrein, kan het weer een half jaar vooruit.

Nog zorgelijker is de vraag wie de nieuwe moskee gaat gebruiken. Er is een conflict tussen het moskeebestuur en de Marokkaanse gelovigen. Die herkennen zich niet in de pan-islamitische boodschap van de Al-Maktoumstichting, die afwil van de islamitische verdeeldheid. Zij willen gewoon een Marokkaanse nieuwbouwmoskee waarvoor ze jarenlang hebben gespaard.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden