Ultimatum legerleider Egypte lijkt te zijn opgerekt

Aanhangers van president Morsi in Caïro. Beeld reuters
Aanhangers van president Morsi in Caïro.Beeld reuters

De Egyptische legerleiding lijkt het ultimatum aan president Mohamed Morsi op te rekken. De legerleiding is woensdag in gesprek gegaan met politieke en religieuze leiders en heeft onder meer de Moslim Broederschap (MB), waar president Mohamed Morsi uit voortkomt, en de liberale voorman Mohammed ElBaradei opgeroepen te overleggen over de koers van het land.

Bevelhebber Abdel Fattah al-Sisi had maandagnamiddag president Mohamed Morsi een ultimatum had gesteld. De conservatieve islamist Morsi zou een compromis moeten sluiten met de oppositie of moeten opstappen binnen 48 uur. Anders zou het leger het initiatief nemen om het land vooruit te helpen.

Een woordvoerder van het leger meldde via Facebook echter dat de strijdkrachten nog geen tijdstip hebben vastgepind waarop ze 'met een verklaring komen'. Dat lijkt de politici meer tijd te geven. Maar de MB houdt de boot af. Morsi beschouwt zich als de rechtmatig gekozen president en wil van geen wijken weten. Zijn woordvoerder zei woensdag dat het beter is dat Morsi 'in de verdediging van de democratie zijn leven laat, dan dat hij de geschiedenis ingaat als iemand die de Egyptische hoop op democratie kapotmaakte'.

Egyptische media schatten dat Morsi woensdag wordt afgezet. Topmannen uit de strijdkrachten hebben het land van 1952 tot 2012 geregeerd en zetten in die periode een koning en twee presidenten uit eigen gelederen af. De laatste generaal en president, Hosni Mubarak, werd in februari 2011 door de Opperste Raad van de Strijdkrachten aan de kant geschoven.

De SCAF heeft sindsdien geprobeerd 'de revolutie in goede banen te leiden'. Dat betekent in de ogen van veel officieren ervoorzorgen dat de politieke en economische macht van de militairen zo minmogelijk wordt aangetast. De MB, die vorig jaar de verkiezingen ruimwon, heeft, belust op macht, het spel van de militairen meegespeeld,maar kreeg zo de macht niet echt in handen.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden