Ultimatum aan Kadafi-strijders

null Beeld ap
Beeld ap

De Libische Nationale Overgangsraad (NTC), de nieuwe, voorlopige regering, heeft geëist dat de strijders van het gevallen regime voor zaterdag de wapens neerleggen. De eis kwam op de eerste dag van het driedaagse feest Eid al-Fitr, het einde van de islamitische vastenmaand.

Redactie buitenland

In de kustplaats Sirte, één van de laatste Kadafi-bolwerken bijna 400 kilometer ten zuidoosten van hoofdstad Tripoli, zouden Kadafigetrouwen zich hebben verschanst, net als in sommige plaatsen in het zuiden. NTC-leider Moestafa Abdel-Jalil zei dat als alle Kadafi-strijders in Sirte en elders zich zaterdag niet hebben overgegeven, zij te maken krijgen met een dodelijke militaire aanval.

De NTC schat dat sinds de opstand tegen dictator Muammar Kadafi half februari losbarstte, 50.000 mensen door geweld het leven hebben verloren.

Veel Libiërs vieren behalve Eid al-Fitr, bekend als het Suikerfeest, ook de val van Kadafi's regime (1969-2011). De hoofdstad Tripoli viel 23 augustus in handen van opstandelingen en leek gisteren aarzelend op weg naar normalisering. De haven is dinsdag heropend en het vliegveld volgt spoedig. In de stad wijkt het geweld en zijn verkeersopstoppingen in het straatbeeld teruggekeerd. De olieproductie zal volgens de NTC 'binnen enkele dagen' worden hervat. Volgens waarnemers is ongeveer een op de vijf winkels weer open.

Maar er is ook een groot tekort aan basale zaken zoals veilig drinkwater. Daarom zijn er gisteren vanuit Malta twee schepen vol flessend drinkwater naar Tripoli vertrokken. Het Wereldvoedselprogramma stuurt ook tarwebloem, pasta, olie en tomatenpasta naar Libië, waar ook veel behoefte is aan dieselolie voor ambulances en stroomagregaten voor ziekenhuizen. Ook heeft de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties het vrijgeven van ruim een miljard euro aan Libische tegoeden in Groot-Brittannië goedgekeurd. Het geld gaat naar de nieuwe Libische regering voor humanitaire doeleinden.

Een islamitische geestelijke, sjeik Tarek Ahmed Abbas, juichte gisterendat het dubbel feest is in Tripoli, door de val van Kadafi. Maar hij waarschuwde dat er nog veel mensen zijn die de omwenteling diep betreuren. Daarnaast zijn wapenvoorraden geplunderd en heeft het Kaddafiregime in de nadagen wapens uitgedeeld. Veiligheid is volgens Abbas nog een groot probleem.

De NTC wil Libië weer stabiliseren door de burgers wijk voor wijk te ontwapenen. Een politieofficier, Ibrahim Ali, ziet niet uit naar de taak wapens in beslag te nemen: "Dat is moeilijk, burgers hebben nu alles in huis, van raketgranaten tot bazooka's."

Dochter Aisja bevallen

Een dag na haar vlucht naar Algerije is Kadafi's dochter Aisja gisteren bevallen van een dochter. Aisja, haar broers Hannibal en Mohammed en Kadafi's tweede echtgenote Safia kwamen maandag in Zuid-Algerije aan. Volgens Algerijnse persberichten was de hoogzwangere staat van Aisja een van de redenen waarom Algerije besloot de familie toe te laten. De rebellen in Libië noemt de toelating een 'daad van agressie' en eist dat ze worden uitgeleverd om te worden berecht.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden