Ultima is niet alleen slecht voor onkruid

Bestrijdingsmiddel gevaar voor drinkwater

Het middel Ultima, dat door gemeenten, bedrijven en burgers wordt gebruikt als onkruidverdelger, vormt een risico voor het drinkwater. Dit hebben onderzoekers van kennis- en adviesbureau CLM vastgesteld. Hun conclusie baart Vewin, de brancheorganisatie van waterbedrijven, zorgen.

Ultima is sinds 2012 toegestaan als onkruidbestrijdingsmiddel en wordt in Nederland in toenemende mate ingezet. Hoveniers, tuincentra en gemeenten schakelen over op Ultima omdat de bekende en veelgebruikte onkruidverdelger Roundup omstreden is. Dat middel van producent Monsanto zou kankerverwekkend zijn.

Ultima bevat maleïne hydrazide. Het risico bestaat dat deze chemische stof wegspoelt in het oppervlaktewater. En dat is, zo blijkt uit het CLM-rapport, gevaarlijk voor onze drinkwatervoorziening. De onderzoekers adviseren een verbod op het gebruik van Ultima.

De Tweede Kamer debatteert morgen met staatssecretaris Sharon Dijksma (PvdA, milieu) over gewasbeschermingsmiddelen en biociden. Er ligt een voorstel van het kabinet waarin staat dat vanaf maart volgend jaar bepaalde bestrijdingsmiddelen op 'verhardingen' worden verboden. Dat wil zeggen: op stoepen, in betegelde tuinen en op wegen. Eind 2017 geldt het verbod ook in groene gebieden, zoals parken.

Het kabinetsbesluit moet onder andere een einde maken aan het gebruik van Roundup door gemeenten en particulieren. Maar ook Ultima, dat als minder schadelijk te boek staat, komt op een verboden lijst. Het parlement moet hier nog wel mee instemmen.

Vewin is bang dat de Tweede Kamer wil morrelen aan het voorstel. Duidelijk is in ieder geval dat de coalitiepartijen verdeeld zijn over de kwestie. De VVD voelt niets voor een verbod op deze onkruidbestrijders. "Dat besluit is op basis van emotie genomen", zegt Kamerlid Helma Lodders. "Dit soort middelen is natuurlijk geen kinderspeelgoed, maar met een beetje verstand kan je het prima gebruiken."

De VVD vermoedt dat een verbod vrij zinloos is. Volgens Lodders zullen burgers de producten via internet in het buitenland bestellen. Of ze gebruiken alternatieven, zoals azijn, zout of chloor. De verwachting is dat de VVD morgen bij het debat in ieder geval steun krijgt van CDA en SGP.

De PvdA deelt de zorgen van de coalitiepartner, maar Kamerlid Henk Leenders houdt vast aan een verbod op de onkruidverdelgers. "De risico's op vervuiling van het oppervlaktewater zijn simpelweg te groot", zegt hij. Leenders zal staatssecretaris Dijksma vragen of de overheid goede voorlichting wil geven om het gebruik van giftige onkruidbestrijders tegen te gaan. De PvdA wil ook dat er meer biologische alternatieven beschikbaar komen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden