Review

Ultieme kerstgruwel

Het portret dat door de Oostenrijkse schilder Egon Schiele ooit 'Familie' werd gedoopt, is niet echt vrolijk stemmend. In drapperig bruin portretteerde hij een vader, een moeder en een kind. Naakt, uitgemergeld en tamelijk onthutst kijken ze de beschouwer recht in de ogen. Een familieportret om van te rillen. Van dezelfde orde is de Nederlandse film 'Familie' die nu in de dagen voor kerst de bioscoop bereikt en in hetzelfde Oostenrijk speelt waar Egon Schiele ooit de kwast hanteerde.

Op het moment dat de kerstdagen naderen en talloze families zich beraden op een gezellig samenzijn, gooien scenario-schrijfster Maria Goos en regisseur Willem van de Sande Bakhuyzen (vorig jaar verantwoordelijk voor het gelijknamige toneelstuk van Het toneel speelt) de knuppel in het hoenderhok. 'Familie' verbeeldt een vaak gehoorde kerstgruwel. Het moet gezellig worden in het Oostenrijkse chalet dat door vader Jan en moeder Els is gehuurd. De volwassen dochter Bibi en haar man Von hebben kaarsjes meegenomen. De volwassen zoon Nico en zijn vrouw Sandra hebben zelfs voor alle familieleden een ski-uitrusting op de kop weten te tikken. Hoewel de intenties goed zijn, gaat het in die hut onherroepelijk fout.

De oorspronkelijk alleen voor televisie bedoelde film die op het afgelopen Nederlands Filmfestival het Gouden Kalf voor beste televisiedrama won, ontleent veel aan de Dogma-film 'Festen', over een familiereünie op het Deense platteland. Dezelfde schokkerige camera zit de zes Hollandse familieleden boven op de huid. Dezelfde drang om schoon schip te maken, en alle frustraties en geheimen eindelijk eens open en bloot op tafel te leggen, komt allengs bovendrijven. De drank is daarbij de aloude motor. Jammer alleen dat de personages elkaar in keurig geformuleerde, toneelmatige volzinnen te lijf gaan en dat alleen een enkel shot van het overweldigende sneeuwlandschap de vereiste filmische allure heeft. Op dit soort onvolkomenheden na biedt 'Familie' de ultieme kerstgruwel.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden