Ultieme confrontatie in België

In Arlon begint vandaag wat de Belgen nu al 'het proces van de eeuw' noemen. De aartscrimineel Marc Dutroux en zijn kompanen Michelle Martin, Michel Lelièvre en Michel Nihoul staan terecht wegens het ontvoeren, gijzelen en verkrachten van zes tienermeisjes en het vermoorden van vier van hen. Iedereen is ervan overtuigd dat Dutroux de doodstraf wacht. Die kan in België nog altijd worden uitgesproken, maar wordt door de koning automatisch omgezet in levenslange gevangenisstraf.

Het ligt voor de hand om de uitkomst van het proces-Dutroux reeds als een voldongen feit te beschouwen. De bende-Dutroux legde een zo intense wreedheid aan de dag dat vele Belgen het betreuren dat het bijna acht jaar moest duren voor de verdachten voor de rechter staan, zoals het velen ook spijt dat de doodstraf al lang niet meer wordt uitgevoerd. Maar 's lands politie en justitie hebben er zelf voor gezorgd dat het hier niet om 'gewone' criminelen gaat. In 1997 concludeerde de parlementaire commissie-Dutroux dat de overheid op een verbijsterende manier heeft gefaald bij het opsporen van de bende. Dit feit tilt de zaak-Dutroux uit boven het niveau van een gangbaar strafrechtelijk proces. De pijn van de zaak-Dutroux ligt niet alleen in het afschuwelijke lot van de meisjes, maar ook in het feit dat de Belgische overheid niet in staat was haar burgers te beschermen.

Hoewel politie en justitie inmiddels ingrijpend zijn hervormd en de rechtbank zich tot de kale feiten wil beperken, zal de rol van de overheid herhaaldelijk aan bod komen. Dat is logisch en terecht. Een strafproces is er niet alleen om de daden van verdachten aan de wet te toetsen en een strafmaat te bepalen. Zeker in dit geval is het ook een ultieme confrontatie tussen de slachtoffers en de staat die hen claimt te vertegenwoordigen.

De ouders van de meisjes verdienen daarom ruimschoots de gelegenheid om voor het oog van de natie hun verhaal te doen en te getuigen van hun verdriet, ook waar het gaat om het falen van de overheid. Maar vooringenomenheid ten opzichte van de verdachten, hoe begrijpelijk ook, is uit den boze. Een grondig en sereen proces is cruciaal. Het is een schaarse, mogelijk zelfs laatste kans om de zaak-Dutroux op een waardige manier af te sluiten. Na zoveel jaren van onzekerheid en opgekropte woede is het land daar hard aan toe.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden