Ultiem Brits

Harmen van Dijk is redacteur van Tijd. Wekelijks bespiegelt hij de levens van beroemde mensen in Nederland en ver daar buiten. Reacties naar: harmenvandijk@trouw.nl

Ze is terug. De champagneslurpende, kettingrokende en vuilbekkende Patsy Stone. Parasiterend op haar beste vriendin, de schatrijke en al even ordinaire Edina Monsoon. Fans wereldwijd zijn door het dolle heen, het kan ze niets schelen dat de 'Absolutely Fabulous'-film, die deze week in première ging, het niveau van de beroemde BBC-serie misschien niet helemaal haalt. Vanaf 1992 volgen ze het tweetal dat zich wanhopig vastklampt aan de tijd dat ze jong, hip en happening waren - tenminste, zo herinneren ze het zich vagelijk. Dat was in Swinging London in de jaren zestig.

Vooral Patsy Stone, die haar ordinaire inborst maskeert met keurige mantelpakjes en een indrukwekkende coiffure, is al lang geleden aangeschoven in het rijtje komische Britse typetjes als Basil Fawlty, Mr. Bean en Mrs. Slocombe.

Joanna Lumley, de actrice die gestalte geeft aan Patsy, is ook ultiem Brits - zij het op een volledig tegengestelde manier. Ze groeide op in de koloniën (ze is al zeventig!) en met haar aristocratische uitstraling en dictie doet ze de Britten denken aan de tijd dat ze nog een wereldrijk hadden. En daar denken ze graag aan.

Joanna's vader, Major James Lumley, gaf in een opstandig Brits Malaya (nu Maleisië) leiding aan de Sixth Gurkha Rifles - een regiment van Nepalese strijders. Joanna voelde zich sterk verbonden met de Gurkha's: dik een halve eeuw later zou zij het gezicht worden van de campagne om deze veteranen van het Britse leger het recht te geven zich in het Verenigd Koninkrijk te vestigen - noblesse oblige, nietwaar?

De Britse regering wilde er niet aan. In 2008 forceerde de actrice persoonlijk een doorbraak: ze achtervolgde de toenmalige minister Phil Woolas door de studio's van de BBC en zette hem voor de camera, waar ze hem de toezegging ontfutselde dat alle Gurkha's naar Engeland mochten komen.

Daarna maakte ze een triomftocht door Nepal, maar of de campagne uiteindelijk echt succesvol was, daarover verschillen de meningen. Ruim 8000 Gurkha's, oudere mannen, kwamen met hun gezinnen over naar Engeland. Het nieuwe bestaan viel ze vaak zwaar. Maar Joanna blijft erbij dat het principieel de enige juiste beslissing was. En op principes is ze grootgebracht. Als jong meisje werd ze op een kostschool in Engeland achtergelaten, terwijl haar ouders terugkeerden naar de koloniën. Later verdiende ze in Londen haar geld als model en actrice. Ze werd zwanger en voedde in haar eentje zoon James op. Jarenlang weigerde ze te vertellen wie de vader was - pas toen het er niet meer toe deed bleek dat fotograaf Michael Claydon te zijn.

Haar grote doorbraak kwam toen ze een rol kreeg in de televisieserie 'The New Avengers', hier bekend als 'De Wrekers'. De oudere lezer herinnert zich vast geheim agent Purdey met het pagekapsel. Ze zou rustig hebben kunnen leven, met haar man, de acht jaar jongere concertpianist Stephen Barlow, als comédienne Jennifer Saunders haar niet had gevraagd om Patsy Stone te gaan spelen. Die rol bracht haar veel. Ze kreeg rollen in andere films en series, maakte reisprogramma's voor de BBC en kon haar populariteit aanwenden voor goede doelen - niet alleen de Gurkha's, ook inheemse volkeren, dieren en arme kinderen kunnen op haar rekenen.

Overigens had Joanna aanvankelijk geen idee hoe ze de rol moest spelen, vertelde ze onlangs in de talkshow van Graham Norton. Maar Patsy bleek verstopt te zitten in haar gereserveerde, gedisciplineerde karakter. "We zijn de keerzijden van één munt", zegt ze zelf. En o ja, als u wilt weten bij wie ze inspiratie opdeed voor het uiterlijk van Patsy, kijk dan even naar de eerste vrouw van Donald Trump, in het Klein Fotoverslag op pagina 17.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden