Ullrich zoekt pijngrens nog niet op

Jan Ullrich is eindelijk ook aan het seizoen begonnen. Zelfs in de korte proloog van de Ronde van Romandië werd gisteravond duidelijk dat er nog veel werk te doen is.

Of hij nu wel of niet fietst, Ullrich trekt massale aandacht. Zijn afwezigheid in de afgelopen maanden wekte bijna evenveel beroering als zijn aanwezigheid nu in de etappekoers die is opgenomen in de Pro Tour. Ullrich had al een zware week voorzien in het westen van Zwitserland, waar vooral zaterdag flink geklommen moet worden. ,,Ik ben hier niet om etappes te winnen of voor het klassement te rijden. Ik wil me hier voorbereiden op de Ronde van Italië en de Tour de France.''

Zijn optreden gisteravond in de binnenstad van Genève liet niets aan duidelijkheid te wensen over. Ullrich had voor de 3,4 kilometer vier minuten en 53.48 seconden nodig. Daarmee vond hij zichzelf terug op de 90ste plaats. Paolo Savoldelli, winnaar van de proloog, bewees klaar te zijn voor de Giro. Hij klopte nipt Valverde en was ruim 26 seconden sneller dan Ullrich. ,,Ik heb geen risico's genomen'', zei hij na zijn rentree na acht maanden, 66 dagen voor het begin van de Tour.

Ullrich (32) heeft dit jaar maar één doel: na 1997 nog eens de Ronde van Frankrijk winnen. Na het afscheid van de onverslaanbare Lance Armstrong maakte zijn ploeg rigoureuze plannen. Alles moest wijken voor de heilige missie van Der Jan. Zijn vaste begeleider Rudy Pevenage werd na enkele jaren verbanning teruggehaald als ploegleider. Zabel (Milram) en Vinokoerov (Liberty) werden van de hand gedaan. In hun plaats kwamen hardrijders als Gontsjar, Rogers, Mazzoleni, Bernucci en Kirchen. De miljoeneninjectie moet in juli renderen.

Hoe ontwrichtend de knieval voor Ullrich is voor de rest van de ploeg blijkt uit de prestaties van de kapitaalkrachtigste ploeg ter wereld tot dusver. Op het conto staan welgeteld twee schamele overwinningen, van Olaf Pollack in de Ronde van Californië in februari. In de klassiekers waren er hoofdrollen voor Wesemann en Sinkewitz, maar de roze brigade hing als los zand aan elkaar. Intern rommelde het bij de afdeling die het ondankbare 'bijprogramma' moet verzorgen.

Maar de achilleshiel van T-Mobile blijft vooral Ullrich zelf. In februari en maart was hij nog in geen velden of wegen te bekennen. Eind maart meldde de Duitser echter dat hij moest afzien van zijn voorziene start in de Franse etappekoers Circuit de la Sarthe. Een knieblessure werd als reden opgegeven.

Die blessure is genezen. Ullrich meldde in Genève geen last meer te hebben van het pijnlijke gewricht. ,,Ik heb twee weken hard kunnen trainen. Dat geeft vertrouwen'', zei hij opgewekt. Tijdens zijn trainingskamp in de glooiende heuvels van Toscane stuitte hij op een dag ook op Ivan Basso, zijn beoogde rivaal in de Tour. Diens begeleider Bjarne Riis had aan het korte moment genoeg om een meedogenloos oordeel te vellen over zijn oud-ploegmaat. Ullrich was 'tien kilo te dik'. Hij zou de motivatie missen, slecht begeleid worden en zijn talent verspillen.

Ullrich hoopt zich via Romandië en de Giro (vanaf 6 mei) langzaam in vorm te rijden voor de Tour. Gisteravond hoefde hij de pijngrens nog niet op te zoeken. Dat komt later deze week, in de Zwitserse heuvels. De ronde wordt zondag afgesloten met een tijdrit van 20,4 kilometere. De voornaamste ambitie van Ullrich: ,,Ik wil de finish halen.''

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden