Uitzonderlijke prestatie Zonderland

Rob Velthuis

rotterdam – Alles leek in Ahoy klaar voor een vorstelijke apotheose nabij de koninklijke box. Epke Zonderland greep echter voor de tweede achtereenvolgende maal op een WK naast goud op het koningsnummer van het turnen, de rekstok.

Slechts twee foutjes kon de Fries zelf ontdekken in zijn magistraal uitgevoerde, spectaculaire oefening. En hij merkte slordigheidjes op bij de Chinees Zhang Chenglong, de laatste deelnemer die hem in het slotonderdeel van het toernooi nog van de eerste plaats kon verdringen. Toen dat alsnog gebeurde, maakte de ovaties van het thuispubliek plaats voor boegeroep.

Uiteraard kreeg de jury het voor de kiezen. Maar al snel werd in de wandelgangen duidelijk, dat de juiste keuze was gemaakt. De oefening van Zhang was op het oog minder spectaculair dan die van Zonderland met zijn vier vluchtelementen. Maar de Chinees bleek een virtuoos in de combinatie van handgrepen, waarmee hij de ongewoon hoge uitgangswaarde 7.5 kreeg.

Juist in één handgeep ging het bij Zonderland mis. Bij het begin van zijn oefening miste de Nederlander een ‘ellegreep’ half. Door de gedwongen mixgreep zakte zijn beoogde uitgangswaarde van 7.4 met ééntiende. In de uitvoering werd Zonderland iets hoger gewaardeerd dan Zhang, die het dus op de moeilijkheidsgraad won. Het ging in de totaalscore om een fractie: 16.166 tegen 16.033.

Mitch Fenner, BBC-reporter en een van de drie trainers uit het begeleidingsteam van Zonderland, noemde de beslissing van de jury terecht en vooral moedig. Waar in het verleden vaak het enthousiasme van het publiek werd meegenomen ten voordele van de thuisturner, werd nu de rug gerecht.

Dat was even een deceptie voor Zonderland, voor wie de ovaties in het bomvolle Ahoy veel groter waren dan voor Jeffrey Wammes, die als achtste en laatste eindigde op sprong. Zijn uitstraling, het nimmer aflatende enthousiasme, de spectaculaire oefeningen en mogelijk zelfs de dramatische val in de olympische finale van Peking, hebben de sportman van het (vorige) jaar tot idool gemaakt.

Na de WK van Rotterdam zal die populariteit door de combinatie van kracht, doorzettingsvermogen en kwetsbaarheid slechts toenemen. Want het is duidelijk dat Zonderland in Rotterdam een huzarenstukje leverde. De turner had er slechts een korte tijd van reflectie voor nodig om dat zelf ook in te zien. Debet daaraan was de conclusie van zijn onlangs gestopte broer Herre, die erop wees hoe uniek de serie van vier achtereenvolgende grote finales op rek is. „Er zijn er weinig die zo consequent goed presteren.”

Dat Zonderland voor eigen publiek het zilver van Londen zou prolongeren, had hij enkele weken geleden niet durven hopen. Zijn lichamelijke toestand was zodanig, dat eerder aan afmelden werd gedacht dan aan een prijs. Zijn mentale en lichamelijke weerbaarheid brachten hem terug in een carrière die voor de student medicijnen een constant gevecht met lichamelijke ongemakken is.

Blessures aan zijn schouders zijn structureel van aard en een eeuwige belemmering. Daar kwamen in de aanloop naar de WK rugklachten bij. De gedwongen rust door dat het laatste ongemak, werkte heilzaam op de schouders. Toch moest hij ook nog een tamelijk mislukte kwalificatie aan het begin van het WK te boven komen.

Een week relatieve rust bleek voldoende om zijn gecompliceerde oefening nieuw leven in te blazen. De eindconclusie luidde gisteren na de verrassende score van boven de 16 punten: „Dit voelt nu als het maximaal haalbare.” Ook al schoot het na de beurt van Zhang even door zijn hoofd: „Die gaat er net onder.”

Alles was gisteren aanvankelijk onzeker: de elementen waren onvoldoende geoefend, wedstrijdervaring ontbrak, hoe houden de schouders het? Met zilver om de nek waren er ineens de zekerheden: „In zo’n situatie zo kunnen pieken, dat geeft veel vertrouwen voor de komende twee jaren. Als het onder deze omstandigheden al lukt zilver te winnen, sta ik er de volgende keer ook goed. Dit resultaat helpt me verder.”

Wedstrijden worden dit jaar niet meer geturnd. Alles is gericht op herstel van het lichaam en het uitbouwen van zijn oefening. „Voor goud in Londen, want daar gaat het om, moet de uitgangswaarde verder worden verhoogd. Het mooie van mijn oefening is, dat het er een in opbouw is. Zonder veel te veranderen, door een element te wisselen, kan de waarde een paar tienden stijgen.”

In Rotterdam was olympisch kampioen Zou Kai afwezig, toch meende Zonderland dat de concurrentie steeds groter wordt. „Vorig jaar had ik in Londen een paar concurrenten, nu stonden er al zes in de finale met een heel hoge uitgangswaarde. Ik moet dus nog stappen maken."

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden