Uitzonderlijk hoge golven op Noordzee

Van een onzer verslaggeefster DE BILT, IJMUIDEN - De moeilijkheden waarin vijf zeeschepen en een boorplatform zondag en gisteren op de Noordzee verkeerden, en waarbij twee Duitse reddingswerkers vermist raakten, zijn volgens het KNMI in De Bilt vooral te wijten aan extreme zee- en weersomstandigheden.

Er werden waarden gemeten die voor de Noordzee en de Nederlandse kust uitzonderlijk zijn. De gemiddelde golfhoogte op het midden van de Noordzee heeft enige tijd acht tot negen meter belopen, met maximale golfhoogten tot 16 meter. In de Noordzee kunnen nauwelijks hogere golven optreden. Volgens het KNMI kon de golfhoogte zo ver oplopen doordat de storm, en daarmee de golfvorming, al in de noordelijke Atlantische Oceaan begon. Langzaam toenemend in hoogte werden de golven evenwijdig aan de wind voortgestuwd tot ver in de Noordzee.

Ook de waterstanden langs de Nederlandse kust waren uitzonderlijk hoog. Zo werd zondag in Vlissingen een maximum van 3,71 meter boven Nieuw Amsterdams Peil bereikt. Een dergelijke waterstand komt langs de Nederlandse kust gemiddeld maar eens in de vijf jaar voor.

Op het zuidelijk deel van de Texelse kust werd zondagmiddag een windstoot van 120 kilometer per uur gemeten. Midden op de Noordzee stond zondag geruime tijd een zware storm van windkracht tien.

Gisteravond is de grootscheepse zoekactie naar de twee vermiste opvarenden van de Duitse reddingsboot Alfred Krupp gestaakt. Bij het invallen van de duisternis was in de Waddenzee rond Schiermonnikoog en Rottum nog geen spoor van het tweetal gevonden. Aan de zoekactie hebben Nederlandse en Duitse helikopters, vliegtuigen, reddingsboten en koopvaardijschepen deelgenomen. Volgens de kustwacht in IJmuiden is er geen hoop meer dat zij hun langdurig verblijf in de Noordzee hebben overleefd. De actie wordt vandaag niet meer voortgezet.

De twee Duitsers sloegen zondagavond overboord, na de succesvolle zoekactie naar een opvarende van de reddingsboot Gebroeders Luden uit Lauwersoog. De reddingswerker viel van boord tijdens de begeleiding van het Turkse vrachtschip Nova 1 naar de Eemshaven van Delfzijl. Het schip had aanvanklijk alle hulp geweigerd.

Een Nederlandse marinehelikopter vond de man na een zoekactie van 2,5 uur dank zij zijn lichtbaken. Hij werd onderkoeld en met een gebroken pols opgenomen in een ziekenhuis in Leeuwarden, maar was gisteren weer op de been. Volgens de kustwacht en de marine dankt hij zijn leven aan intensieve training, zijn overlevingspak en lichtbaken en “een gigantische dosis geluk”.

De zondagavond op drift geraakte Noorse vrachtvaarder Linito is gisteren aan het eind van de middag gestrand op ruim vijf kilometer van het noorderstrand van Texel. Gisterochtend kapseisde de vrachtvaarder, die vanwege een lading marmer zo sterk slagzij maakte dat de vijf opvarenden hun schip zondagavond al ontvluchtten.

Het achterschip van de Linito lag gisteravond op de zeebodem, de boeg stak boven water uit. Het vrachtschip vormt een obstakel voor de scheepvaart. Als het niet verder drijft, moet het vrijwel zeker worden geborgen. Bij observaties van het wrak is vastgesteld dat het geen bunkerolie lekt.

Het Britse vrachtschip Forthbank, dat zondagavond op 130 kilometer ten noordwesten van Vlieland door schuivende lading slagzij maakte, heeft gisterochtend op eigen kracht koers gezet naar Antwerpen. De bemanning kon het schip behouden door langzaam tegen de huizenhoge golven in te varen.

Op ruim 110 kilometer uit de Engelse kust bij Norfolk dreigde in de nacht van zondag op maandag het booreiland Santa Fe Britannia in moeilijkheden te komen. Door zandzuiging en zware golfslag zakte een van de poten plotseling dieper in de zeebodem. Exploitant Shell liet uit voorzorg 16 van de 79 technici van het eiland met helikopters evacueren. De Santa Fe Monitor is gisterochtend weer in balans gebracht door de weggezakte poot verder uit te schuiven.

- Pagina 3: Varen bij zwaar weer vaak onder druk reder

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden