Uitzichtloze renovatie

Vijf jaar vertraging, renovatiekosten die de pan uit blijven rijzen, het Berlaymont-gebouw, het hoofdkantoor van de Europese Commissie, doet zijn oude bijnaam alle eer aan. Het 'Berlaymonster' blijft miljoenen opslokken zonder dat het eind in zicht komt.

De rekening voor alle werkzaamheden aan het stervorminge gebouw, een symbool van de Europese eenwording, is intussen opgelopen tot 2,4 miljard gulden. Ofwel bijna elfduizend gulden per vierkante meter, zo berekenen twee Belgische senatoren in een zwartboek dat zij gisteren publiceerden.

In 1991 trok het dagelijks bestuur van de Europese Unie uit zijn hoofdkantoor, omdat er veel asbest in zat. Meteen zou het pand verbouwd worden. De Belgische overheid, die samen met enkele banken het pand bezit, begrootte dat het 74 miljoen gulden kostte om alle asbest te verwijderen. Op de eindafrekening stond echter 207 miljoen.

Intussen lopen de kosten van de renovatie, die half 1998 klaar had moeten zijn, steeds verder op. België ging in de eerste begroting uit van 240 miljoen, de laatste van medio december 2000 komt uit op 850 miljoen. Voor verbouwing en asbestverwijdering samen is dat al een budgetoverschrijding van ruim achthonderd miljoen gulden.

De werkzaamheden zijn weer vertraagd, meldde de Belgische regering, ook in december. Het Berlaymonster moet nu op 1 juli 2002 klaar zijn. Tot dan blijft de rekening voor huur van tijdelijke kantoorruimte voor 3300 ambtenaren oplopen. Die bedraagt nu al ruim 1 miljard gulden.

De Europese belastingbetaler draait op voor een deel van de kosten. België schiet wel alles voor, maar de Commissie betaalt na oplevering achthonderd miljoen gulden. De rest, 1,6 miljard is voor de Belgen.

De Commissie bood eerder aan een deel van de extra kosten voor zijn rekening te nemen, als België hard kon maken dat die niet te wijten waren aan gekluns of wanbeheer. Om daar achter te komen, begon de EU-antifraudedienst Olaf aan een onderzoek. Als België de kosten niet onder bedwang krijgt, ,,willen wij het pand misschien wel niet meer terug'', zei een Commissiewoordvoerder gisteren dreigend.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden